E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11067
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Ziņas par īpašumu var iegūt zemesgrāmatā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2017
Jānis

Labdien! Esmu iegādājies īpašumu (kā vēlāk noskaidrojās – tikai zemi), uz kura atrodas ēkas – 2 ēku pamati un viena ēka, kurām nav zināma piederība. Pirkšanas līgumā minēts, ka īpašums tiek pārdots ar visiem īpašuma piederumiem, bet, kā noprotu, ēkas nav piederējušas arī iepriekšējam zemes īpašniekam. Kādi ir soļi, lai ēkas iegūtu savā īpašumā? Esmu zvanījis Valsts zemes dienestam, būvvaldei, un citur, bet konkrētu atbildi neesmu saņēmis.

A
atbild:
24. janvārī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro: "Ja ir nopirkta zeme, uz kuras ir kāda ēka vai pamati un tām nav cita atsevišķa īpašnieka, tad arī tās ir Jūsu īpašums, un neviens cits uz to nevar pretendēt.Tiklīdz zeme ir reģistrēta zemesgrāmatā, arī tas, kas atrodas uz šīs zemes, kļūst par zemes īpašnieka īpašumu.

Taču, ja ēka un uz zemes esošie pamati pieder citam īpašniekam, tad ir izveidojies dalītais īpašums, bet to pirms īpašuma iegādes zemesgrāmatā varēja pārbaudīt. Arī tagad to var noskaidrot, uzrakstot pieprasījumu zemesgrāmatas nodaļai."

Izziņu iespējams pasūtīt zemesgramata.lv vietnē sadaļā "Mani dati" izvēloties "Izziņas pieprasīšana par nekustamiem īpašumiem".
Tāpat to iespējams izdarīt jebkurā zemesgrāmatu nodaļā vai Tiesu administrācijā, Antonijas ielā 6, Rīgā, uzrakstot iesniegumu.
Maksa par Tiesu administrācijas izsniegtu izziņu ir 4,50 eiro. Atbildi iespējams saņemt, ierodoties Tiesu administrācijā vai arī pa pastu, vai elektroniski. 
 
Iesniegumu varat nosūtīt arī uz e-pastu info@zemesgramata.lv, norādot vismaz vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzīvesvietas adresi. Šajā gadījumā atbildi iespējams saņemt tikai Tiesu administrācijā, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu. Iespējams norēķināties ar maksājumu karti vai arī maksājumu veikt iepriekš.
 
Izziņu sagatavos trīs darba dienu laikā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas