E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11065
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
1
2
1

Samaksātos uzturlīdzekļus nevar atprasīt

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2017
Jānis

Rajona tiesa piesprieda man maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgajai meitai. Apelācijas tiesa samazināja summu četras reizes. Gribu atgūt pārmaksāto, jo līdz apelācijas tiesas lēmumam maksāju rajona tiesas piespriesto. Pie kā man vērsties? Pie tiesu izpildītāja?

A
atbild:
10. februārī, 2017
Tieslietu ministrija
Lana Ivulāne, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Civilprocesa likums paredz regulējumu situācijām, kad spriedums lietā ir izpildīts, taču, ja pēc lietas jaunas izskatīšanas tās iznākums ir mainījies, piemēram, prasība, kas iepriekš tika apmierināta, tiek noraidīta, personai, kurai par labu ir izpildīts spriedums, ir jāatdod atpakaļ viss, ko tā ir saņēmusi, vai, ja tas nav iespējams, jāatlīdzina mantas vērtība (sprieduma izpildes pagrieziens).

Civilprocesa likuma 204. pants nosaka: "Spriedumu izpilda pēc tā stāšanās likumīgā spēkā, izņemot gadījumus, kad spriedums izpildāms nekavējoties." Civilprocesa likuma 205. pantā ir ietverti noteikumi par spēkā nestājušos spriedumu izpildīšanu nekavējoties, tostarp šie noteikumi attiecas arī uz uzturlīdzekļu piedziņas lietām.

Tomēr likumdevējs ir paredzējis izņēmumu no vispārējā principa, nosakot, ka sprieduma izpildīšanas pagrieziens uzturlīdzekļu lietās pieļaujams vienīgi gadījumā, ja atceltais spriedums pamatots uz prasītāja sniegtām nepatiesām ziņām vai uz viņa iesniegtiem viltotiem dokumentiem (Civilprocesa likuma 635. panta sestā daļa).

Situācijā, kad pirmās instances tiesa uzturlīdzekļu piedziņas lietā ar spriedumu bija noteikusi, ka uzturlīdzekļu piedziņa izpildāma nekavējoties (Civilprocesa likuma 205. pants), bet apelācijas instances tiesa mainīja uzturlīdzekļu apmēru, nav pieļaujams sprieduma izpildīšanas pagrieziens. Tas nozīmē, ka meitai samaksātos  (pārmaksātos) uzturlīdzekļus nevar atprasīt, ja vien nav konstatēts, ka prasītājs rīkojies negodprātīgi (nelikumīgi).

Šāds likumdevēja regulējums ir vērsts uz to, lai aizsargātu personas, kas tiek uzskatītas par sociāli vājākām un tādām, kam papildus nepieciešama īpaša tiesiska aizsardzība, lai nodrošinātu nepieciešamos iztikas līdzekļus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas