E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11064
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesas izdevumu aprēķināšana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2017
Ingrīda

Labdien! Gribu noskaidrot, ja testamentā daļa ir novēlēta trešajai personai, bet likumiskais mantinieks grib iegūt neatņemamo daļu un vēršas tiesā. Kas maksā tiesas izmaksas un visu ar šo procesu izmaksas? Vai trešai personai būs jāmaksā tiesas izdevumi, ka pret viņu vēršas un izprasa neatņemamo daļu? Un ja tiesa nosaka, ka izmaksājama neatņemamā daļa tūkstošos, cik ilgā laikā tā trešajai personai būs jāizmaksā? Vai tiek ņemti vērā trešās personas ienākumi?

A
atbild:
04. janvārī, 2017
Una Medne
juriste

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 41. panta pirmo daļu pusei, kuras labā taisīts spriedums, tiesa piespriež no otras puses visus tās samaksātos tiesas izdevumus. Ja prasība apmierināta daļēji, tiesa piespriež prasītājam proporcionāli tiesas apmierināto prasījumu apmēram, bet atbildētājam – proporcionāli tai prasījumu daļai, kurā prasība noraidīta.

Skatot lietu par mantojuma neatņemamās daļas atgūšanu, tiesa nevērtē trešās personas ienākumus un to, vai tā spēs vai nespēs samaksāt tai pielemto, jo tas nav prasības pamats jeb priekšmets, par ko ir strīds.

Attiecībā uz termiņu, ja tiesas nolēmums ir negatīvs, tad tās izpilde jeb uzliktais pienākums sākas no tā brīža, kad tiesas spriedums stājas likumīgā spēkā plus vēl 10 dienas, kas dotas sprieduma labprātīgai izpildei.

Piemēram, tiesas spriedums stājas spēkā 20 dienas no tā pieņemšanas dienas, un tiesa dod vēl 10 dienas tā labprātīgai izpildei. Tādējādi kopā no sprieduma pilna teksta sagatavošanas dienas ir pagājušas 30 dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas