E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11053
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļi autoratlīdzībai un iespējamā pārmaksa

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. decembrī, 2016
Māra

Labdien! Vēlos noskaidrot, vai ir iespējams atgūt pārmaksātos nodokļus, ja strādāju darbavietā, kur maksāju visus nodokļus, kā arī saņemu autoratlīdzību saskaņā ar autoratlīdzības līgumu?

A
atbild:
30. decembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Autoratlīdzību apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli – 23%. Autoratlīdzības (honorāra) izmaksātājs taksācijas gada laikā, aprēķinot no izmaksājamās autoratlīdzības (honorāra) summas ieturamo iedzīvotāju ienākuma nodokli, ņem vērā ar ienākuma gūšanu saistītos izdevumus Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumu Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 57. punktā noteikto normu apmērā.

Ja no izmaksātās autoratlīdzības (honorāra) ir ieturēts nodoklis, nepiemērojot noteikto izdevumu normu, var atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju.

Ja no autoratlīdzības ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātai personai, iesniedzot deklarāciju, arī tiek veikts  iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārrēķins, apliekamo ienākumu samazinot par pašnodarbinātas personas veikto valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu summu.

Autoratlīdzības saņēmējiem ir noteikta īpaša valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (obligātās iemaksas) veikšanas kārtība. Par to varat izlasīt Valsts ieņēmumu dienesta informācijā Autoratlīdzība.

Jūsu jautājumā izklāstītā informācija nav pietiekama, lai sniegtu konkrētāku atbildi. Savas tiesības saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu, kāda, iespējams, veidojas, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā, kurā ir dati par ieturētajām nodokļa summām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas