E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11033
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Dāvinājums ar uzlikumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. decembrī, 2016
Silvija

Vēlos savai mazmeitai uzdāvināt nekustamo īpašumu – dzīvokli. Vai drīkstu līgumā ierakstīt noteikumu, kas aizliedz dāvinājuma saņēmējai īpašumu atsavināt, ieķīlāt vai izīrēt līdz noteiktam laikam (piem., līdz 2030. gadam)? Vai šāds ierobežojošs līguma teksts būs likumīgs un saistošs dāvinājuma saņēmējai? Paldies par atbildi.

A
atbild:
28. decembrī, 2016
Laura Studente
LV portālam

Jā, Jūs varat slēgt līgumu par dāvinājumu ar uzlikumu. Uzlikumi pasargātu dāvinātāju no situācijas, kad apdāvinātais rīkojas patvaļīgi un nepilda līgumā noteiktās saistības.

Dāvinājuma ar uzlikumu gadījumā līgumā tiek atrunāti nosacījumi, kas apdāvinātajam, saņemot dāvinājumu, jāievēro. Visbiežāk šāda veida dāvinājuma līgumā ir noteikta mūža lietošanas tiesība par labu dāvinātājam un vienlīdz aizliegums nekustamo īpašumu bez dāvinātāja rakstiskas piekrišanas atsavināt, uzdāvināt, ieķīlāt un apgrūtināt ar lietu tiesībām.

 Šādu līgumu var ieteikt slēgt gadījumos, kad dāvinātājs uzdāvina savu vienīgo nekustamo īpašumu, kurā faktiski pats dzīvo. Uzlikumi pasargātu dāvinātāju no situācijas, kad apdāvinātais, piemēram, uzdāvināto nekustamo īpašumu ieķīlā un nepilda aizdevuma līgumā noteiktās saistības. Tā rezultātā kreditors nekustamo īpašumu "atņem" un dāvinātājs zaudē vietu, kur dzīvot.

Lai noslēgtu dāvinājuma līgumu, Jums kopā ar mazmeitu jādodas pie zvērināta notāra, kurš, iepazīstoties ar dokumentiem un uzklausot konkrēto situāciju, sastādīs un apliecinās atbilstošu līgumu. Ņemot vērā minēto, pēc sarunas ar abiem līgumslēdzējiem tiks rasts labākais risinājums. Konsultācija pie notāra pirms līguma noslēgšanas ir bez maksas.

Lai sameklētu dzīvesvietai tuvāko notāru, iesakām apmeklēt mājaslapu www.latvijasnotars.lv, kurā ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Skaidrojumu var lasīt arī LV portāla rakstā „Dāvinājuma līgums. Kas jāņem vērā, to noslēdzot?”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas