E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11011
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Grūtniecei ir tiesības uz pilnu ikgadējo atvaļinājumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2016
Inta

Labdien! Saskaņā ar Darba likuma 150. panta 4. daļu sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja. 1. Tātad daļu no ikgadējā atvaļinājuma būtu jāpieprasa avansā neatkarīgi no tā, vai tas tiks izmantots pirms vai pēc grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, jo par laiku, kas pavadīts grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, atvaļinājums nepienākas, vai pareizi saprotu? 2. Vai un kā atvaļinājuma naudas aprēķins atšķirsies abos gadījumos? Kad darbiniekam finansiāli izdevīgāk ir izmantot avansā pieprasīto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu – pirms vai pēc grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma? Šobrīd pie darba devēja esmu nostrādājusi 16 pilnus mēnešus, līdz plānotā dekrēta sākumam ir atlikuši 2 mēneši. Pašlaik faktiski “nopelnītās” atvaļinājuma dienas jau ir izņemtas. Liels paldies!

A
atbild:
05. aprīlī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jā, sievietei grūtniecei ir tiesības prasīt atvaļinājumu avansā. Darba likumā ir noteikts, ka sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pilnā apmērā piešķir (nevis var piešķirt) pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā. Pamats atvaļinājumam ir darbinieka iesniegums.

Darba likuma 152. panta pirmā daļa nosaka, ka grūtniecības un dzemdību atvaļinājums dod tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu.

Atvaļinājuma naudas aprēķināšana ir noteikta Darba likuma 73. un 75. pantā. Tie paredz:

  • darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam vidējo izpeļņu par laiku, kad darbinieks atrodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā vai papildatvaļinājumā;
  • visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Jums var ieteikt atvaļinājumu izmantot pirms došanās grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas