E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11002
Lasīšanai: 3 minūtes

Lai būtu tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, jābūt sociāli apdrošinātai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2016
Emma

Labdien! 2016. gada novembra beigās beidzu darba tiesiskās attiecības un iestājos bezdarbniekos (alga bija 700 eiro neto). Tā kā dzīvei patīk jokot – pēc divām nedēļām iestājās grūtniecība ar komplikācijām, tāpēc nokārtoju slimības lapu, uz kuras šobrīd arī esmu. Sakiet, ja veselības komplikāciju dēļ visu grūtniecības laiku būs nepieciešama slimības lapa, pēc kāda principa, par kādu periodu un vai vispār man tiks aprēķināta māmiņalga? Paldies Jums par skaidrajām atbildēm!

A
atbild:
10. janvārī, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu, personai, kura pieprasa šos pabalstus, ir jābūt sociāli apdrošinātai saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu", tātad darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B, bet vecāku pabalstam – diena, ar kuru persona pieprasa piešķirt vecāku pabalstu.

Tātad, ja, iestājoties grūtniecības atvaļinājumam (ja sieviete stājusies grūtniecības uzskaitē līdz 12. grūtniecības nedēļai, tad grūtniecības atvaļinājuma periods tiek noteikts 70 dienas pirms dzemdībām), Jūs nebūsiet sociāli apdrošinātas personas statusā, proti, darba ņēmēja vai pašnodarbinātā – tiesību uz maternitātes pabalstu nebūs.

Tāpat arī nebūs tiesību uz vecāku pabalstu.

Vienīgais izņēmuma gadījums, kad sievietei saglabājas tiesības uz maternitātes pabalstu – ja sieviete ir atlaista no darba sakarā ar darba devēja likvidāciju. Šādos gadījumos tiek paredzēts, ka tiesības uz maternitātes pabalstu saglabājas, ja grūtniecības atvaļinājums iestājies ne vēlāk kā 210 dienas pēc atlaišanas datuma.

Jāpiebilst, ka ar 2017. gada 1. janvāri ir veiktas izmaiņas likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", kas paredz, ka gadījumos, kad vecāku pabalstu pieprasa bērna māte, kura uz vecāku pabalsta piešķiršanas dienu vairs nav darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, bērna mātei ir tiesības uz vecāku pabalstu, ja sakarā ar šī bērna dzimšanu viņa būs bijusi grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumā. Proti, likums tagad paredz tiesības saņemt vecāku pabalstu arī bērna mātei, kura ir atbrīvota no darba grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas