E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10992
Lasīšanai: 3 minūtes

Diktofona ieraksts starpbrīdī skolā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2016
Viktorija

Vai var skolā skolniecei pierakstīt uz diktofonu ierakstus, kā uzvedas bērni starpbrīdī sākumskolā un skolotājas nav blakus? Un bērni kliedz un dara, ko vēlas (3. klase). Meita mana ierakstīja tāpēc, ka starpbrīžos bieži skolotājas nav uz vietas (klasē) un bērni ļoti kliedz un skrien pa klasi - iznāk tāda situācija, ka meita negrib vairāk iet uz skolu. Pierakstīja, lai iedot man noklausīties, kas notiek starpbrīžos. Bērni  redzēja un pateica skolotājai, ka meita pierakstīja uz mobilo. Skolotāja pateica meitai, ka nedrīkst neko ierakstīt. Sociālā darbiniece pateica man, ka tā ir vardarbība no manas puses manai meitai, ka es atļauju pierakstīt.

A
atbild:
29. decembrī, 2016
Laura Studente
LV portālam

Kā LV portālam iepriekš ir norādījis Izglītības kvalitātes valsts dienests:  ja skolas iekšējās kārtības noteikumos ir noteikts, ka fiksēt mācību stundas norisi var tikai ar skolotāja atļauju, tad jebkuram skolēnam ir pienākums to ievērot. Tomēr skolēniem ir jāsaprot, ka arī gadījumā, ja skolā nav noteikti ierobežojumi attiecībā uz audio vai video ierakstu veikšanu, Fizisko personu datu aizsardzības likums nosaka, ka ikvienai fiziskajai personai (tajā skaitā skolotājam) ir tiesības uz savu personas datu aizsardzību. Līdz ar to, iespējams, Jūsu meita pārkāpusi skolas iekšējos kārtības noteikumus, taču skolotājai vajadzēja to paskaidrot.

Fizisko personu datu aizsardzības likums nosaka, ka datu subjekta piekrišana nav jāsaņem, ja datu apstrāde nepieciešama, lai aizsargātu datu subjekta vitāli svarīgas intereses, tajā skaitā dzīvību un veselību. Arī gadījumā, ja skolēni ierakstu veic, lai aizsargātu savas tiesības, piemēram, skolotāja neadekvātas uzvedības, neizdarības vai vardarbības gadījumā, Kvalitātes dienesta ieskatā tas ir jānodod tiesībsargājošo iestāžu rīcībā atbilstīgo darbību veikšanai, nevis jāizplata publiskajā telpā.

Piemēram, Fizisko personu datu aizsardzības likumā teikts, ka likums neattiecas uz personas datu apstrādi, ko fiziskās personas veic personiskām vai mājas un ģimenes vajadzībām, turklāt personas dati netiek izpaus­ti trešajām personām.

Līdz ar to iesakām Jums vērsties pie skolas vadītāja vai pēc konsultācijas Izglītības kvalitātes valsts dienestā par iespēju veikt skolā pārbaudi. Kontakti pieejami šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas