E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10988
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantojuma tiesības

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2016
Andis

Vai likumos paredzēta iespēja pieteikties kā mantiniekam uz īpašumu, kas piederējis manam tēvam, ja pēc tēva nāves 2000.g. īpašums nonācis nelaiķa sievas - manas mātes īpašumā, par cik uz tēva nāves brīdi neesmu bijis pilngadīgs. Ja šāda iespēja pastāv, uz cik lielu daļu no īpašuma esmu tiesīgs pretendēt?

A
atbild:
10. janvārī, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Ja pareizi saprotu jautājumu, tad Jūsu māte ir apstiprināta mantojuma tiesībās uz visu tēva atstāto mantojumu. 2000. gadā mantojuma lietas tika kārtotas tiesā un nezinot konkrētos lietas apstākļus, nav iespējams Jums sniegt objektīvu atbildi.

Jebkurā gadījumā Jūs – mantojuma atstājēja dēls, esat neatņemamās daļas tiesīgais mantinieks (agrāk termins – neatraidāmais mantinieks) un mantojuma atklāšanās brīdī esat bijis nepilngadīgs. Tātad, ja konkrētajā mantojuma lietā ir aizskartas Jūsu tiesības vai intereses, pastāv iespēja celt mantojuma prasību, taču būtisks nosacījums ir, ka mantojuma prasība ir jāceļ piecu gadu laikā, skaitot no tās dienas, kad radusies tiesība šo prasību celt, bet personām, kas bez viņu pašu vainas nav dabūjušas zināt par savu tiesību celt mantojuma prasību, minētais noilgums aprēķināms no tās dienas, kad viņām kļuvusi zināma viņu tiesība celt šo prasību. Pretējā gadījumā mantojuma prasība noilgst un tiesa to vienkārši noraidīs, nemaz neskatot lietu pēc būtības.

Ņemot vērā minēto, iesaku Jums vērsties pie zvērināta notāra, lai, notārs, iepazīstoties ar konkrētajiem lietas apstākļiem un dokumentiem, varētu sniegt juridiski pareizu konsultāciju turpmākajai Jūsu rīcībai. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas