E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10972
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kad piedzinējs zvana un draud ar tiesu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2016
liga

Labdien, jautājums ir tāds. Man ir divi parādi, ne jau manas vainas dēļ. Viņi ir pie pauls konsulta. Un es maksāju 10 ik mēnesi un šomēnes ieskaitīju 20. Vai viņi var mani sūdzēt tiesā, ka maksāju, cik varēju atļauties. Un te pēkšņi viņi zvana, ka vienkārši ņems un sūdzēs mani tiesā un tiesu izpildītājam. Bet man ir 3 bērni un vēl citi maksājumi, kuri arī jāmaksā. Vai viņi tā drīkst ņemt un zvanīt, un draudēt man pa telefonu?

A
atbild:
16. decembrī, 2016
Laura Studente
LV portālam

Ārpustiesas parādu piedzinēju darbību regulē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Tas paredz, ka parāda piedziņas kompānijai ir tiesības Jūs informēt par sekām, pie kurām var novest parāda nemaksāšana – šajā gadījumā iespējamība, ka parāds var nonākt līdz tiesai. Šādai informēšanai ir psiholoģisks efekts, taču tā ir tiesiska. Likums gan nosaka, kad saziņa ir nesamērīga, t.i.,

  • svētdienās vai likumā noteiktajās svētku dienās;
  • laikā no pulksten 21.00 līdz 8.00 vai bez parādnieka iepriekšējas piekrišanas laikā no pulksten 21.00 līdz 23.00.

Jūsu gadījumā vispareizāk būtu sazināties ar komersantu, kas kredītu izsniedzis – vienojoties par to, ka tiek apturēta sodu procentu uzskaite, bet procenti un līgumsods tiek samazināti līdz samērīgam līmenim. Parādu ārpustiesas atgūšanas likums sniedz iespēju parādniekam pašam sastādīt savu maksājumu grafiku. Kopumā ārpustiesas piedzinēji ir ieinteresēti, lai Jūs parādu maksātu, taču ir svarīgi, lai Jūs skaidri redzat, cik lielu parādu daļu nosedzat ar saviem maksājumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas