E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10950
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Lai aktualizētu zemes vienības platību, jāierosina zemes kadastrālā uzmērīšana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2016
Sindija

Labdien! Esmu mantojuma ceļā ieguvusi īpašumā zemes gabalu 34,9 ha platībā. Tā kā zemes gabals nav uzmērīts un īpašuma tiesības nostiprinātas zemesgrāmatā, vēlējos to nokārtot. Tomēr atklājās, ka zemes gabals dabā nav vis 34,9 ha, bet aptuveni 24 ha liels. Zemes nodoklis joprojām tiek maksāts par 34,9 ha platību. Ko šādā gadījumā var darīt? Kur vērsties? Vai var piešķirt iztrūkstošo zemi? Vai veikt, vismaz, nodokļa pārrēķinu? Mantojuma atstājējam bija pašvaldības zemes komisijas atzinums par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu zemei 34,9 ha platībā.

A
atbild:
19. janvārī, 2017
Valsts zemes dienests
Egija Birnbauma, sabiedrisko attiecību speciāliste

Saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā noteiktajiem principiem, Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (turpmāk – Kadastra informācijas sistēma) ierakstus veic, pamatojoties uz dokumentu. Tas nozīmē, ka, lai Kadastra informācijas sistēmā aktualizētu zemes vienības platību, vispirms zemes īpašniecei ir jāierosina zemes kadastrālā uzmērīšana. Uzmērīšanu veic zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificēta persona (mērnieks). Uzmērīšanas rezultātā mērnieks sagatavos zemes vienības robežu plānu, situācijas plānu un apgrūtinājumu plānu, kas tad arī būs zemes vienības platības un citu raksturojošo datu izmaiņu pamatojošais dokuments. Valsts zemes dienests vērš uzmanību uz to, ka spēkā esošie zemes reformu reglamentējošie normatīvie akti neparedz vairs piešķirt iztrūkstošo mantojamo zemi pastāvīgā lietošanā.

Kas attiecas uz nekustamā īpašuma nodokļa apmēru, tad atbilstoši likumam "Par nekustamā īpašuma nodokli"  nekustamā īpašuma nodokli aprēķina no nekustamā īpašuma nodokļa objekta kadastrālās vērtības pēc stāvokļa katra gada 1.janvārī. Kadastrālās vērtības aprēķinā tiek izmantoti tie raksturojošie dati, kas uz konkrēto dienu (katra gada 1.janvārī) ir reģistrēti Kadastra informācijas sistēmā. Ja zemes vienības dati un kadastrālā vērtība tiks aktualizēti pēc 1.janvāra, tad atbilstoši likumam “Par nekustamā īpašuma nodokli” to ņem vērā tikai ar nākamā gada 1.janvāri.

Nekustamā īpašuma nodokli aprēķina un iekasē  pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums, tādēļ jautājumā par nekustamā īpašuma nodokļa apmēra pārskatīšanu aicinu vērsties pašvaldībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas