E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10944
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Grāmatveža kompetences apliecinājums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2016
Aleksandrs

Labdien. Man ir jautājums, kā atbilstoši 03.10.2006. Ministru kabineta noteikumiem Nr. 808 (Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem) biedrības gada pārskatu vai tā daļu – ieņēmumu un izdevumu pārskatu, ziedojumu un dāvinājumu pārskatu – pārbauda saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcija vai zvērināts revidents? Ja biedrību pārbauda revīzijas komisija, tad vismaz vienam šīs revīzijas komisijas loceklim jābūt kompetentam grāmatvedības vai revīzijas jomā. (skat. 60.2 punktu) izpaužas un tiek izvērtēta grāmatveža kompetence?

A
atbild:
06. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Grāmatvedības jautājumos kompetenta persona ir grāmatvedis vai ārpakalpojumu grāmatvedis.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 585 par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju ir definēts: 69.1 1. grāmatvedis – fiziska persona, kuras kvalifikācija atbilst Ministru kabineta 2010. gada 18. maija noteikumos Nr. 461 "Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību" minētajai grāmatveža ceturtā vai trešā līmeņa kvalifikācijai un kuras kompetenci apliecina attiecīgs izglītības dokuments (diploms vai apliecība), tomēr neaizliedzot par grāmatvedi strādāt arī tādai fiziskajai personai, kuras kompetenci attiecīgajos grāmatvedības jautājumos apliecina pieredze vai grāmatveža kompetences sertifikāts;

69.1 2. ārpakalpojumu grāmatvedis – persona, kura, pamatojoties uz rakstveida līgumu ar uzņēmumu (izņemot darba līgumu), apņemas sniegt vai sniedz klientam grāmatvedības pakalpojumus.

Zvērināta revidenta profesija ir reglamentētā (iekļauta likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”. Šajā profesijā nepieciešama atbilstoša izglītība (augstākā - ekonomikas, vadības vai finanšu jomā). Revīzijas pakalpojumu likums nosaka: fiziskā persona iegūst zvērināta revidenta statusu pēc tam, kad tā šajā likumā noteiktajā kārtībā ir nokārtojusi zvērinātu revidentu kvalifikācijas eksāmenus, saņēmusi Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas izsniegtu zvērināta revidenta sertifikātu un ierakstīta Zvērinātu revidentu reģistrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas