E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10940
Lasīšanai: 4 minūtes

Ceļa servitūtu var likvidēt, no tā atsakoties

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2016
Zane

Sveiki! Man ir jautājums par servitūta ceļiem. Situācija tāda, ka ceļš pieved pie 2 mājām laukos. Vieni īpašnieki servitūta ceļa vidū ieraka mietus, uztaisīja ap savu īpašumu žogu, servitūta ceļu vairs neizmanto, jo savam īpašumam piebrauc pa citu pusi. Pa servitūta ceļu īpašumā vairs nav iespējams iekļūt, jo tam priekšā kaimiņi paši ir uzcēluši sētu. Mēs, lai iekļūtu savā īpašumā, blakus ceļa vidū uzceltajai sētai, iebraucām vēl vienu ceļu, ko vairs izmantojam tikai paši. Kādas ir iespējas un kā var atcelt servitūtu? Jo kaimiņi paši no tā ir atteikušies, uzbūvējot žogu un to vairs neizmanto. Vairs šis apgrūtinājums kalpo par labu tikai mūsu īpašumam. Ceļš ir pārvirzīts nu jau vairs tikai mūsu īpašumā. Servitūta ceļš ir ierakstīts zemesgrāmatā. Paldies!

A
atbild:
13. decembrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Saskaņā ar Civillikuma (CL) 1231. pantā noteikto servitūtus nodibina ar likumu, ar tiesas spriedumu vai ar līgumu, vai testamentu. 

Ja kalpojošā īpašuma zemes īpašnieks liek šķēršļus zemesgrāmatā ierakstīta servitūta izlietošanai, viņš ir pārkāpis Civillikuma 1140. panta noteikumus. Servitūta izlietotājs, ja ar zemesgabala īpašnieku nav iespējams vienoties, var celt prasību tiesā par valdījuma atjaunošanu uz servitūtu un kaitējuma atlīdzību.

Civillikuma 1237. pantā ir nosaukti priekšnosacījumi, kas var būt par pamatu ceļa servitūta statusa likvidēšanai. Jūsu gadījumā, šķiet, vienīgais iemesls varētu būt Jūsu atteikšanās no ceļa servitūta lietošanas, to apliecinot ar attiecīgu iesniegumu.

Likuma 1238. pantā ir šāds regulējums: Atteikties no piederoša servitūta var vai nu noteikti ar līgumu, ar kuru servitūta izlietotājs pārved to atpakaļ uz kalpojošās lietas īpašnieku, vai klusējot, ar to, ka servitūta izlietotājs piekrīt tādai kalpojošās lietas īpašnieka darbībai, ar kuru servitūtu izlietošana nav savienojama.”

Tomēr šā panta otrajā daļā ir arī nosacījums: “Ja servitūta izlietotājs tikai nerunā pretim tādai darbībai, ar kuru servitūta lietošana kļūst neiespējama, vai klusēdams pacieš šādu darbību, tad to vēl nevar atzīt par atteikšanos no servitūta.” 

Ja aizšķērsotajam servitūta ceļam piespiedu kārtā blakus ir izveidota cita brauktuve, kas nav likumīgi uzbūvēts ceļš, fiksējot to dokumentos un nokārtojot nepieciešamās formalitātes, īstenībā to nevarētu uzskatīt par citu ceļu piekļuvei Jūsu īpašumam.

Valsts zemes dienesta mājaslapā ir šāda informācija par Kadastrā reģistrēta objekta datu aktualizāciju:

“Nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu - ceļa servitūts - Kadastra informācijas sistēmā dzēš vienā no šādiem gadījumiem:

  1. iesniegts dokuments par ceļa servitūta izbeigšanu saskaņā ar Civillikuma 1237. pantu;
  2. iesniegts spēkā esošs tiesas nolēmums par ceļa servitūta atcelšanu vai tā neesamību;
  3. iesniegts apgrūtinājumu plāns, kas nesatur ziņas par iepriekš Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu NĪ objekta apgrūtinājumu, ja ceļa servitūta teritorija bija attēlota zemes robežu plānā vai apgrūtinājumu plānā, un zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti satur dokumentu par ceļa servitūta izbeigšanu.

Pēc pakalpojuma izpildes VZD sagatavo un izsniedz apliecinājumu par kadastra objekta datu aktualizāciju Kadastrā.”

Plašāku informāciju par ceļa servitūtu varat izlasīt rakstā LV portālā “Ceļa servitūts - mana zeme cita labumam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas