E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10938
Lasīšanai: 2 minūtes

Piedziņu var vērst uz laulāto kopmantu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2016
Jānis

Labdien, vēlos uzzināt, vai tiesu izpildītājs var uzlikt liegumu auto, kas pieder man, bet parāds sievai? Nekādus brīdinājumus iepriekš nebiju saņēmis. Ar parādu man nav nekāda sakara. Paldies.

A
atbild:
14. decembrī, 2016

Jautājums vedina domāt, ka tiesu izpildītājs, iespējams, vērš piedziņu uz laulāto kopmantu un viņam ir tiesības to darīt. Tā kā sastāvat laulībā, Civillikuma 89. pants nosaka, ka viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Civilprocesa likuma 570. panta pirmā daļa nosaka: piedziņu vērš uz fiziskās personas mantu, arī uz šīs personas daļu kopīpašumā un laulāto kopmantā, kā arī likumā noteiktajos gadījumos – uz laulāto mantas kopību.

Proti, veicot piedziņas darbības, tiesu izpildītājs Iedzīvotāju reģistrā konstatē laulību starp Jums un Jūsu sievu. Pēc tam attiecībā uz Jums tiesu izpildītājs veica pārbaudi visos publiskajos reģistros un konstatēja, ka CSDD uz Jūsu vārda ir reģistrēts transporta līdzeklis, kas iegādāts laulības laikā. Līdz ar ko tiesu izpildītājs ir pieņēmis, ka tā ir laulāto kopmanta, un piemērojis CSDD aizliegumu visa veida darbībām.

Sliktākajā gadījumā tiesu izpildītājs šai automašīnai var rīkot izsoli un to pārdot. Tādā gadījumā pusi no naudas, kas tiks atgūta, pārskaitīs piedzinējam, otru pusi atgriezīs Jums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas