E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10929
Lasīšanai: 3 minūtes

Par parāda dzēšanu jāvienojas ar tiesu izpildītāju, tiekoties klātienē

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2016
Raivo

Man ir pensija 270 eiro, izmaksā uz SEB bankas kontu, un darba alga 350 eiro, izmaksā uz Swedbankas kontu. Kāda naudas summa man paliks katrā kontā, ja tiesu izpildītājs vērsis naudas piedziņu pēc vairākiem izpildu rakstiem (nav uzturlīdzekļi un kriminālsodāmības sekas) uz darba algu un tai pielīdzinātiem maksājumiem?

A
atbild:
14. decembrī, 2016

Pirmkārt Jums var ieteikt vērsties klātienē pie sava tiesu izpildītāja pieņemšanas laikā un pārrunāt jautājumu par parāda nomaksu, un aizpildīt savu mantiskā stāvokļa deklarāciju. Tiesu izpildītāju kontaktinformācija un pieņemšanas laiki atrodami tiesu izpildītāju mājaslapā www.lzti.lv.

No jautājuma noprotams, ka Jums, iespējams, abi bankas konti ir bloķēti saistībā ar parāda piespiedu piedziņu. Civilprocesa likuma 599. panta trešā daļa nosaka, ka, ja parādniekam ir noguldījums kredītiestādē, tiesu izpildītājs kredītiestādei dod rīkojumu noguldītos līdzekļus tiesu izpildītāja norādītajā piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā pārskaitīt tiesu izpildītāja depozīta kontā, ievērojot šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu attiecībā uz parādnieku. Tiesu izpildītāja rīkojums izpildāms nekavējoties.

Jāatgādina, ka, bloķējot kontus, tiesu izpildītājs nezina, kādi naudas līdzekļi bankas kontā atrodas un ienāk. Likumā noteiktajā kārtībā parādniekam kontā tiek saglabāti 370 eiro, kas ir valstī noteiktā minimālā mēneša darba samaksa. Naudas līdzekļi, kas ir virs šīs summas, tiek pārskaitīti tiesu izpildītājam. Pagaidām, kamēr konti ir bloķēti, Jūs varat ar pasi vai personas apliecību vērsties jebkurā bankas filiālē, kur Jums ir reģistrēts konts, un izņemt skaidrā naudā līdz 370 eiro  mēnesī vienā reizē.

Vēršoties pie tiesu izpildītāja, Jums būtu jāraksta tiesu izpildītājam iesniegums ar lūgumu atbloķēt abus bankas kontus. Jums iesniegumā jānorāda, ka kontā tiek ieskaitīta pensija un darba alga. Iesniegumam ir  klāt jāpievieno bankas konta pārskati par pēdējiem 3 mēnešiem, lai tiesu izpildītājs tam var gūt apstiprinājumu.

Tālākā procesa gaitā tiesu izpildītājs visdrīzāk nosūtīs rīkojumu par procentuālu ikmēneša ieturējumu veikšanu no Jūsu darba algas un pensijas saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem. Civilprocesa likuma 594. panta otrā daļa nosaka, ka, ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50% apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2. punktā noteikto gadījumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas