E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10917
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Kādi dokumenti jākārto, lai atteiktos no kapitāldaļām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2016
juris kalnins

SIA ir divi dalībnieki, un abi ir valdes locekļi ar tiesībām pārstāvēt SIA kopā ar citu valdes locekli. Šobrīd viens dalībnieks vēlas izstāties no SIA - gan no dalībnieku sastāva, gan no valdes. Turklāt arī nav notikusi pamatkapitāla pārveidošana uz eiro - denominācija. Sakiet lūdzu: 1. Vai vieglāk atteikties no kapitāldaļām vai pārdot, uzdāvināt otram dalībniekam? 2.Kādi tieši dokumenti jāsagatavo, lai to izdarītu? 3.Vai izmaiņas dalībnieku un valdes sastāvā iespējams veikt vienlaicīgi ar denomināciju? 4. Ja tas iespējams, tad kādi papildu lēmumi vai dokumenti jāsagatavo?

A
atbild:
13. decembrī, 2016

Pirmais jautājums

Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10. panta pirmajā daļā noteikts, ka valsts pārvalde ir pakļauta likumam un tiesībām, un tā darbojas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros. Saskaņā ar likuma „Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” vispārīgajiem noteikumiem Uzņēmumu reģistra darbības mērķis ir veikt šajā likumā noteikto tiesību subjektu reģistrāciju, lai nodibinātu tiesību subjektu juridisko statusu un nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto ziņu (par reģistrētajiem tiesību subjektiem un juridiskajiem faktiem) publisku ticamību, kā arī lai nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto ziņu pieejamību. Ievērojot minēto, Uzņēmumu reģistrs nav tiesīgs sniegt rekomendācijas par to, kā dalībniekam izstāties no sabiedrības. Dalībniekam piemērotākais izstāšanās veids ir tieši saistīts ar paša dalībnieka gribu. Ar minēto jautājumu iesakām vērsties pie privāttiesību speciālista.

Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Komerclikuma 188. panta pirmo daļu dalībniekam ir tiesības brīvi atsavināt sev piederošo daļu, ja vien likumā vai statūtos nav noteikts citādi. Tāpat šā panta trešajā daļā ir noteikts, ka dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt daļu (izņemot pārdošanu) dalībnieks drīkst tikai ar dalībnieku lēmumā izteiktu piekrišanu, ja statūtos nav noteikts citādi. Tas nozīmē, ka sabiedrības dalībnieks ir tiesīgs pārdot sev piederošās kapitāldaļas trešajai personai. Savukārt dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt sev piederošās kapitāldaļas dalībnieks var ar otra dalībnieka piekrišanu. Vienlaikus norādāms, ka Komerclikuma 192. panta pirmās daļas 3. punkts paredz sabiedrības dalībniekam iespēju rakstveidā atteikties no savām kapitāldaļām, neprasot piekrišanu.

Otrais jautājums

Komerclikuma 187. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka daļu un to apmaksas uzskaitei, daļu pārejas atspoguļošanai, kā arī dalībnieku tiesību nodrošināšanai sabiedrība ved dalībnieku reģistru. Tādējādi, ja sabiedrībā notiek izmaiņas dalībnieku sastāvā, tad Uzņēmumu reģistrā ir iesniedzams precizēts dalībnieku reģistra nodalījums, kurā tiek norādīts aktuālais dalībnieku sastāvs. Komerclikuma 187. panta desmitajā daļā ir noteikts, ja dalībnieks kapitāldaļu atsavina, ierakstu dalībnieku reģistra nodalījumā ar savu parakstu apliecina arī kapitāldaļu atsavinātājs un ieguvējs. Kapitāldaļu atsavinātāja un ieguvēja paraksti apliecināmi notariāli. Dalībnieku reģistra nodalījums jāparaksta ne tikai kapitāldaļu atsavinātājam un kapitāldaļu ieguvējam, bet arī valdes priekšsēdētājam vai valdes pilnvarotajam valdes loceklim, kura parakstam jābūt notariāli apliecinātam atbilstoši Komerclikuma 187. panta devītajai daļai.

Trešais un ceturtais jautājums

Komerclikuma pārejas noteikumu 53. punktā ir noteikts, ja komercreģistra iestāde veikusi pamatkapitāla pārrēķinu atbilstoši šā likuma pārejas noteikumu 52. punktam, kapitālsabiedrība, piesakot komercreģistra iestādei izmaiņas komercreģistra ierakstos vai piesakot dokumentu reģistrāciju (pievienošanu reģistrācijas lietai), vienlaikus veic pamatkapitāla un pamatkapitāla daļas denomināciju. Tas nozīmē, ka sabiedrībai ir pienākums, piesakot komercreģistra iestādei jebkuras izmaiņas komercreģistra ierakstos vai dokumentu reģistrāciju (pievienošanu reģistrācijas lietai), vienlaikus veikt arī denomināciju. Tādējādi, ja sabiedrība vēl nav veikusi pamatkapitāla denomināciju no latiem uz eiro, tad vienlaikus ar izmaiņām valdes un dalībnieku sastāvā ir jāiesniedz arī nepieciešamie dokumenti pamatkapitāla denominācijai. Sabiedrība izmaiņas pamatkapitālā, valdes un dalībnieku sastāvā var pieteikt vienlaicīgi, aizpildot pieteikuma KR18. veidlapu par izmaiņām.

Tas, kādi dokumenti jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā, lai iesniegtu pieteikumu par izmaiņām dalībnieku reģistrā, redzams Uzņēmumu reģistra mājaslapā (UR reģistri → Komercreģistrs → Kā veikt grozījumus? → Izmaiņas dalībnieku reģistrā).

Tas, kādi dokumenti jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā, lai iesniegtu pieteikumu par izmaiņām valdes sastāvā, redzams Uzņēmumu reģistra mājaslapā (UR reģistri → Komercreģistrs → Kā veikt grozījumus? → Izmaiņas valdes sastāvā, informācijā par valdes locekļiem vai pārstāvības tiesībās).

Tas, kādi dokumenti jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā, lai iesniegtu pieteikumu par pamatkapitāla izmaiņām pārejai uz eiro, redzams Uzņēmumu reģistra mājaslapā (UR reģistri → Komercreģistrs → Kā veikt grozījumus? → SIA un AS pamatkapitāla denominācija eiro).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas