E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10901
Lasīšanai: 3 minūtes

Vienošanās par uzturlīdzekļiem, ja vecāki dzīvo dažādās ES dalībvalstīs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2016
Annija

Vēlos noskaidrot, kā man būtu jārīkojas, lai sakārtotu savu un tātad arī bērna (3,5g.) dzīvi. Ar bērna tēvu nebijām laulāti - faktiskā kopdzīve. Tēvs no mums aizgāja un strādā Dānijā. Bērna ikdienā nepiedalās, nav līdzās, finansiāls atbalsts šobrīd arī netiek sniegts. Gribētu vienoties ar tēvu bez tiesas palīdzības, kā un kur tas būtu jādara? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
29. decembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērna tēvs dzīvo Dānijā, lai atvieglotu uzturlīdzekļu piedziņu, piemērojama Padomes 2008. gada 18. decembra Regula (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietās (Uzturlīdzekļu regula). Šādā gadījumā bērna māte var vērsties Uzturlīdzekļa garantiju fonda administrācijā ar pieteikumu par tiesas nolēmuma pieņemšanu Dānijā. Dānijas centrālā iestāde vispirms veic nepieciešamos pasākumus, lai veicinātu miermīlīgus risinājumus, panākot labprātīgu uzturēšanas līdzekļu maksāšanu, vajadzības gadījumā izmantojot mediāciju, samierināšanu vai līdzīgus procesus. Ja ar bērna tēvu labprātīgi vienoties nebūs iespējams, Dānijas centrālā iestāde veiks nepieciešamās darbības tiesas nolēmuma pieņemšanai Dānijā.

Savukārt ar 2016. gada 1. decembra Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumu tiek paredzēts, ka no 2017. gada 1. aprīļa uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļa garantiju fonda būs iespējams saņemt arī bez tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu. Šādā gadījumā bērna māte varēs vērsties ar iesniegumu Uzturlīdzekļa garantiju fonda administrācijā, Uzturlīdzekļa garantiju fonda administrācija uzaicinās bērna tēvu sniegt paskaidrojumu par uzturlīdzekļu maksāšanu, un, ja bērna tēvam nebūs pamatotu iebildumu, bērna māte varēs saņemt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, savukārt bērna tēvs varēs noslēgt vienošanos ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas