E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10899
Lasīšanai: 3 minūtes

Finansējuma trūkuma dēļ prognozētās kadastrālās vērtības ir par maksu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2016
Jānis

Labdien! Nekustamā īpašuma nodokļa nomaksa ir īpašnieka pienākums pret valsti (precīzāk - pašvaldību); kā tas nākas, ka nākamā gada prognozētās kadastrālās vērtības, kas ir nodokļa aprēķina pamatā, Valsts zemes dienestā ir noskaidrojamas tikai par papildu maksu? Būtu saprotams, ja tas ir maksas pakalpojums par jebkuru citu īpašumu, bet īpašniekam par savu īpašumu? Paldies.

A
atbild:
07. decembrī, 2016

Prognozētās kadastrālās vērtības aprēķināšanas galvenais mērķis ir pašvaldībām sniegt informāciju, lai tās varētu veikt nekustamā īpašuma nodokļa prognozi un plānot savu budžetu. 

Saskaņā ar 18.04.2006. MK noteikumu Nr. 305 "Kadastrālās vērtēšanas noteikumi" 140. punktu Valsts zemes dienests ir tiesīgs aprēķināt kadastra objekta prognozēto kadastrālo vērtību arī pēc jebkuras personas individuāla pieprasījuma. Tomēr, tā kā neviens normatīvais akts neuzliek pienākumu nodrošināt sabiedrību, nekustamo īpašumu īpašniekus ar informāciju par prognozētajām kadastrālajām vērtībām, tad arī valsts budžeta finansējums šim mērķim nav piešķirts. Līdz ar to pēc personas individuāla pieprasījuma tas ir maksas pakalpojums, kurš sevī ietver ārpus Kadastra informācijas sistēmas veiktu manuālu vērtības aprēķinu, un tā maksa ir 33,35 eiro.

Tomēr, ņemot vērā to, ka dienesta ieskatā prognozētās kadastrālās vērtības noskaidrošana varētu interesēt jebkuru nekustamā īpašuma īpašnieku, dienests pēc savas iniciatīvas prognozētās kadastrālās vērtības pēc tam, kad tās ir masveidā aprēķinātas pašvaldību vajadzībām, katru gadu no 1. jūnija publicē arī savā datu publicēšanas portālā kadastrs.lv.

Kā jau iepriekš tika minēts, šādai datu publicēšanai valsts budžeta dotācijas nav piešķirtas, tādēļ, lai nodrošinātu datu izplatīšanas sistēmas darbību, dienests prognozēto kadastrālo vērtību publicē portāla autorizētajā daļā par maksu 2,85 eiro, kur bez šīs prognozētās kadastrālās vērtības ir pieejami arī citi ar nekustamo īpašumu saistīti dati. 

Īstās nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības bez maksas visiem pieejamas no katra gada 1. janvāra, un tām ir juridisks spēks atšķirībā no prognozētajām kadastrālajām vērtībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas