E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10896
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Pensionēšanās vecums un tiesības uz vecuma pensiju ātrāk

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2016
Ingrīda

Labdien! Lūdzu sniedziet atbildi par manu iespējamo pensionēšanās vecumu, arī par iespējamo priekšlaicīgo pensionēšanos, ja tāda man pastāv. Esmu dzimusi 1958.g. jūnijā. Kopš 1978.g. man ir nepārtraukts darba stāžs. 50 gadu vecumā man tika atzīta invaliditāte kopš bērnības (iedzimta kaulu slimība un iedzimta sirdskaite, 2013.g. bija sirds operācija), esmu 3.gr. invalīde. Pateicos par atbildi.

A
atbild:
05. decembrī, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ināra Ļuta, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Persona, kura dzimusi 1958. gada jūnijā, pensijas vecumu sasniegs 64 gados un 3 mēnešos, t.i., 2022. gada septembrī. Savukārt  pieprasīt vecuma pensiju priekšlaicīgi varēs no 2019. gada decembra, kad sasniegts vecums - 61 gads un 6 mēneši, ja kopējais apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem.

Jāatceras, ka priekšlaicīgai pensijai ir izmaksas ierobežojumi, t.i., līdz īstā pensionēšanās vecuma sasniegšanai nestrādājošām personām izmaksā 50 procentu apmērā no piešķirtā pensijas apmēra, bet strādājošiem neizmaksā vispār. Piešķirot vecuma pensiju priekšlaicīgi, tiek ierobežota citu pakalpojumu saņemšana, piemēram, iespēja saņemt bezdarbnieka pabalstu un invaliditātes pensiju.

Ja invaliditātes grupa ir noteikta uz mūžu, apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 20 gadiem, tad tiesības uz vecuma pensiju būs 2021. gada jūnijā, kad sasniegts pensionēšanās vecums 63 gadi.

Detalizētāku informāciju par vecuma pensijas piešķiršanas nosacījumiem var uzzināt jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā vai mājaslapā  www.vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas