E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10885
Lasīšanai: 2 minūtes

Pēc BKA ir tiesības uz atbilstošiem darba apstākļu uzlabojumiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2016
Aiga

Labdien! Man ir jautājums, biju dekrēta atvaļinājumā 3 gadus. Kad atnācu strādāt, sanāca, ka ir pacelta pamatalga darbiniekiem. Darba algu sastāda pamatalga un prēmija. Pamatalga no 400 tika pacelta uz 500 tā pamata, kad tika izdots rīkojums, ja darbinieki sasniedz nostādītos gada mērķus, katru gadu par 10 procentiem paaugstina pamatalgu. Un tā katru gadu. Vai man, atnākot no dekrēta pēc 3 gadiem, nevajadzētu pielīdzināt pamatalgu pārējo darbinieku pamatalgām? Paldies!

A
atbild:
14. decembrī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Atgriežoties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas, darbiniekam saskaņā ar Darba likuma 156. panta ceturto daļu saglabājas visas tās pašas tiesības, kas bija iegūtas līdz bērna kopšanas atvaļinājuma sākumam, t.sk. attiecībā uz tādu pašu vai līdzvērtīgu darbu, kā arī darba algu. Turklāt darbiniekam ir tiesības arī uz nodarbinātības apstākļu uzlabojumiem, kas tika veikti laikā, kamēr viņš izmantoja bērna kopšanas atvaļinājumu, jo Darba likuma 149. panta sestā daļa nosaka, ka pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas darbiniekam ir tiesības uz tādiem darba apstākļu un nodarbinātības noteikumu uzlabojumiem, uz kuriem viņam būtu tiesības, ja viņš nebūtu bijis atvaļinājumā.

Atbildē Jums ir izklāstīts vispārīgais princips attiecībā uz nodarbinātības noteikumu uzlabojumiem.
Tomēr Jūsu jautājumā nav norādīti  kritēriji, pēc kuriem darbiniekiem darba alga tika paaugstināta, tāpēc šajā gadījumā vislabāk būtu, ja konkrētajā iestādē VDI  veiktu pārbaudi saistībā ar iespējamu diskriminācijas faktu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas