E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10874
Lasīšanai: 2 minūtes

BKA laikā atbrīvot nevar

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2016
Ilze

Labdien. Ir sekojoša lieta, kamēr atrados pirmsdzemdību atvaļinājumā, manā darbavietā notika reorganizācija, kuras rezultātā mana amata vieta tiek likvidēta. Protams, tagad mani atlaist nevar. Lasot Darba likumu, mani nevar atlaist, kamēr esmu bērna kopšanas atvaļinājumā (šo atvaļinājumu plānoju ņemt 1,5 gadus), savukārt, ja nemaldos, tad Civillikumā bija minēts, ka nevar atbrīvot līdz bērna viena gada vecumam. Kā īsti ir, jo sanāk pretrunas. Vai var tik vienkārši atbrīvot? Vai darbavietai pēc manas atgriešanās būs jāpiedāvā kādas alternatīvas? Mana darbavieta ir valsts iestāde, un ir darbinieka (nevis amatpersonas) amats.

A
atbild:
14. decembrī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Atbilde uz Jūsu jautājumu ir ietverta Darba likuma 109. pantā. Saskaņā ar panta trešo daļu darba devējam nav tiesību uzteikt darba līgumu laikā, kad darbinieks ir atvaļinājumā vai neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ, piemēram, izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu pusotru gadu.

Turklāt saskaņā ar Darba likuma 109. panta pirmo daļu darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam, izņemot gadījumus, kas noteikti Darba likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā.

Civillikuma normas šo jautājumu neregulē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas