E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10867
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ģimene
3
3

Strīds par bērna dzīvesvietu un ikdienas aizgādību jārisina tiesā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. novembrī, 2016
sintija

Mēs ar bērna tēvu esam šķīrušies. Bērni palika pie viņa, jo man pašai nebija kur palikt. Bērnus apciemoju, sestdienās un svētdienās vedu pie sevis. Tagad ir pagājis pus gads, un viņš pieprasa, lai parakstu vienošanos, ko sastādīja bāriņtiesa, ka bērni pie manis atrodas sestdienās, svētdienās un svētku dienās. Es to vienošanos neparakstu, jo vēlos, lai bērni ir pie manis. Viņš kategoriski ir pret to un sāk draudēt, ka bērnus vispār neredzēšu. Biju aizbraukusi sestdien pie bērniem, bet viņi nebija mājās, un, kad zvanīju viņam, neteica, kur ir. Ko man darīt? Kādas ir manas tiesības, lai bērni būtu pie manis?

A
atbild:
29. novembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja pēc šķiršanās un bērnu pagaidu dzīvesvietas noteikšanas patlaban pastāv strīds par turpmāko bērnu dzīvesvietu un ikdienas aizgādību, tad šo strīdu iespējams izšķirt tikai tiesā, iesniedzot tiesā prasības pieteikumu par bērna dzīvesvietas un ikdienas aizgādības noteikšanu.

Tiesā katram vecākam būs jāpierāda savs prasījums un iebildumi. Lietā, kas skar bērnus, tiesa pieprasīs bāriņtiesas atzinumu un uz tiesas sēdi uzaicinās bāriņtiesas pārstāvi, kā arī noskaidros bērnu viedokli, ja bērni ir spējīgi to formulēt, ņemot vērā viņu vecumu un brieduma pakāpi. Tātad katram vecākam būs iespēja informēt gan bāriņtiesu, gan tiesu par apstākļiem, kas var negatīvi ietekmēt bērna attīstību, dzīvojot pie mātes vai tēva. Bāriņtiesas atzinums būs viens no pierādījumiem, bet strīdu izšķirs tiesa.

Galvenais kritērijs, izšķirot strīdu par bērna ikdienas aizgādību, kā arī par tiesībām noteikt bērna dzīvesvietu, ir bērna intereses. Likumā nav noteiktas kaut kādas priekšrocības vienam vai otram vecākam. Līdz ar to, ja strīds tiek izšķirts tiesā, tiesai ir jāpārbauda un jāizvērtē arī vecāku objektīvās iespējas  nodrošināt bērna pilnvērtīgai attīstībai nepieciešamos apstākļus, vecāku subjektīvās iespējas (personiskās īpašības, viņu spēja audzināt bērnu, vecāku pienākumu izpratne, morālā stāja, veselības stāvoklis un citas iespējas), kā arī bērna subjektīvā attieksme pret katru no vecākiem (pieķeršanās tiem, vēlēšanās dzīvot kopā ar vienu vai otru vecāku un citi apstākļi).

Jāatzīmē, ka jebkurā gadījumā šāda situācija neatbilst Civillikumā noteiktajam. Vecāku savstarpējie konflikti ir jārisina, pēc iespējas mazāk ietekmējot bērna tiesības un intereses. Tāpēc vēršam uzmanību, ka atbilstoši Civillikuma 181. panta pirmajai un otrajai daļai ne tikai Jums, bet arī bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par bērna attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Ja vecāki dzīvo šķirti, tad vecākam, pie kura bērns dzīvo ikdienā, ir pienākums respektēt bērna tiesības. Tas jāsaprot kā aizliegums izmantot bērnu vecāku savstarpējo attiecību kārtošanā un emociju izpausmēs. Tēvs, pie kura bērns dzīvo ikdienā, nedrīkst ļaunprātīgi izmantot savu stāvokli un liegt bērnam tikties ar māti vai neļaut uzturēt ar viņu kontaktus. Turklāt Civillikuma 182. panta ceturtā daļa paredz vecāku pienākumu atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar otru vecāku. Šādas darbības var bērnam nodarīt kaitējumu un negatīvi ietekmēt emocionālo attīstību.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā “Aizgādība – vecāku kopīgās un atsevišķās rūpes par bērnu”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas