E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10856
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Praktikants uz veselības pārbaudi nav jāsūta

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. novembrī, 2016
Ilze Bērziņa

Labdien! Esam privātā mācību iestāde un pirmo reizi esam saskārušies ar to, ka cilvēks, kas pašlaik studē profesionālajā izglītības programmā, uz mācību prakses nodrošināšanas laiku būs vēl nepilngadīgais. Līdz ar to rodas jautājums par prakses nodrošināšanas niansēm nepilngadīgai personai. Darba aizsardzības likums nosaka, ka arī mācību praksē esošā persona skaitās par nodarbināto. Bet Darba likumā teikts, ka personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, pieņem darbā tikai pēc iepriekšējas medicīniskās apskates. Vai tad nepilngadīgajam praktikantam arī būs vajadzīga med. apskate pirms prakses sākuma (prakse būs saistīta ar biroja darbu) vai uz praksi šis punkts nav attiecināms?

A
atbild:
02. decembrī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 37. panta sestās daļas prasības par iepriekšējās medicīniskās apskates veikšanu nepilngadīgajiem ir attiecināmas uz gadījumiem, kad ar nepilngadīgo tiek dibinātas darba tiesiskās attiecības. Ja praktikants ar prakses vietu vienojas arī par darba tiesisko attiecību nodibināšanu, darba līgumu var noslēgt tikai pēc ģimenes ārsta izziņas par nepilngadīgās personas veselības stāvokli saņemšanas.

Konkrētajā gadījumā, ja starp mācību iestādi, prakses vietu un praktikantu tiks noslēgts trīspusējs līgums par mācību praksi, praktikanta prakses vieta būs saistīta ar biroja darbu, normatīvajos aktos nav ietverta prasība par praktikanta nosūtīšanu uz iepriekšējo medicīnisko pārbaudi. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas