E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10841
Lasīšanai: 2 minūtes

Rēķina sagatavošanas izdevumiem ir jābūt ekonomiski pamatotiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2016
dzīvokļa īpašnieks

Labdien, esmu dzīvokļa īpašniece daudzdzīvokļu namā, zeme zem mājas pieder citam īpašniekam, un mums izveidojušās piespiedu nomas tiesības. Pamatojoties uz tiesas lēmumu, zemes īpašniekam piešķirtas tiesības iekasēt zemes nomas maksu 6% apmērā, papildus šai nomas maksai zemes īpašnieks, sūtot aprēķinu, iekļauj pozīciju "rēķina sagatavošanas izmaksas". Sākotnēji tika atsūtīts līgums, kurā bija iekļauta frāze, ka zemes nomnieks apņemas maksāt arī šos rēķina sagatavošanas izdevumus, bet es šo līgumu neesmu parakstījusi, jo nepiekritu tam, ka zemes īpašnieks var vienpusēji noteikt šo izmaksu apmēru. Kad vērsos pie zemes īpašnieka ar lūgumu skaidrot šo izmaksu pamatotību, man tika pateikts, ka visi ir piekrituši un, piemēram, siltumapgādes uzņēmumi un komunālo pakalpojumu sniedzēji arī tā darot. Dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmuma par piekrišanu maksāt šos rēķinu sagatavošanas izdevumus nav. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs atbildēja, ka šis jautājums nav viņu kompetencē. Lūdzu dodiet padomu, kā risināt šādu strīdu. Paldies.

A
atbild:
29. novembrī, 2016
Una Medne
juriste

Tāda speciālā regulējuma, kas noteiktu, cik lielus vai mazus izdevumus maksāt par dokumentu (rēķinu) sagatavošanu, nav, bet vienlīdz tiem ir jābūt saprātīgiem un ekonomiski pamatotiem.

Jums rakstiskā formā jāgriežas pie zemes īpašnieka un jālūdz sniegt skaidrojumu un ekonomisko pamatojumu pozīcijai “rēķina sagatavošanas izmaksas”.  Ja zemes īpašnieks to nesniedz vai sniedz bez ticama pamatojuma, Jums kā dzīvokļa īpašniekam ir tiesības sasaukt dzīvokļu īpašnieku sapulci, pieaicinot zemes īpašnieku, un vienoties par kādu kompromisu tālākai sadarbībai.  Ja arī dzīvokļu īpašnieku sapulcē nerodat kompromisu, Jūs varat sniegt prasību tiesā par nepamatotu maksājumu piestādīšanas atcelšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas