E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10832
Lasīšanai: 2 minūtes

Komandējuma izdevumi uz Maskavu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. novembrī, 2016
Aldis

Es strādāju dzelzceļa nozarē, darbs saistīts ar izbraukšanu uz Maskavu. Pēcpusdienā izbraucu uz Maskavu, no rīta esmu tur, vakarā braucu atpakaļ, no rīta esmu Rīgā, komandējuma nauda 22 eiro! Tas ir normāli? Vai tomēr man būtu jāsaņem vairāk?


A
atbild:
02. decembrī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ministru kabineta noteikumu Nr. 969 „Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 8.1. apakšpunkts nosaka, ka darbiniekam par komandējuma laiku izmaksā dienas naudu, lai kompensētu papildu izdevumus, kas rodas komandējuma laikā, piemēram, par ēdināšanu, dažādiem pakalpojumiem. Dienas naudas norma komandējumiem uz Krievijas pilsētām Maskavu un Sanktpēterburgu noteikta 46 eiro dienā.

Savukārt saskaņā ar noteikumu Nr. 969 13. punktu gadījumā, ja darbiniekam tiek nodrošināta viesnīca (naktsmītne) un ēdināšana trīs reizes dienā (tai skaitā no citas finanšu institūcijas palīdzības līdzekļiem), ar institūcijas vadītāja atļauju par katru komandējuma dienu darbiniekam izmaksā līdz 30% no dienas naudas normas. Noteikumu Nr. 969  13. punkts interpretējams kopsakarā ar Darba likuma 76. panta pirmās daļas 1. punktu, kas nosaka, ka darba devējam ir pienākums atlīdzināt darbiniekam visus izdevumus, kas saistīti ar komandējumu vai darba braucienu.  

Ņemot vērā, ka nav zināmi darbinieka apstākļi komandējuma laikā, piemēram, vai ir nodrošināta bezmaksas viesnīca (naktsmītne) un ēdināšana trīs reizes dienā, nav iespējams izvērtēt, vai izmaksātā komandējuma dienas nauda atbilst noteikumos Nr. 969 norādītajai normai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas