E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10797
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
10
10

No mantotas naudas nodoklis nav jāmaksā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2016
Jans

Labdien. Ja 1. pakāpes radinieks (māte) atstāj mantojumā savam dēlam lielu naudas summu skaidrā naudā un tā ir ierakstītā testamentā: a) vai dēlam nav jāmaksā IIN no visas summas? b) vai mantiniekam nebūs pienākums pierādīt, kādā veidā šī nauda tika nopelnīta, un, ja viņš to nevarēs, vai nepieprasīs nomaksāt IIN? Paldies!

A
atbild:
23. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā mantojuma nodokļa nav. Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pants nosaka: ar nodokli neapliek mantojuma rezultātā gūto ienākumu, izņemot autoratlīdzību (honorāru), kuru izmaksā autortiesību mantiniekiem.

Ja mantojums pārsniedz 4000 eiro, tā saņēmējam Valsts ieņēmumu dienestā nākamajā gadā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, norādot mantoto summu kā ar nodokli neapliekamos ienākumus.

Ja cilvēks legāli manto legāli iegūtus līdzekļus, nevarētu būt jautājumu, uz kuriem nav atbilžu par ienākumu izcelsmi.

Izdodot mantojuma apliecību, notārs mantinieku apstiprina mantojuma tiesībās uz visu mirušā atstāto mantojumu. Mantojumā nevar norādīt fiktīvu naudu, jo mantot var vienīgi to, kas ir piederējis mantojuma atstājējam. Mantinieks atbild par patiesu ziņu sniegšanu notāram. Mantojuma iesnieguma taisīšanas brīdī notārs brīdina par to, ka nepatiesu ziņu sniegšanas gadījumā var iestāties kriminālatbildība.

Tiesību akti cīņai ar nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju kļūst arvien stingrāki, par aizdomīgiem darījumiem bankām ir pienākums ziņot tiesībsargājošām iestādēm. Ja, piemēram, kredītiestādei būs jautājumi par naudas izcelsmi, mantinieks var to pierādīt ar  dokumentiem, kas apliecina tiesības uz saņemto mantojumu.

Latvijā  2012. gadā visiem bija jāiesniedz sākumdeklarācija saskaņā ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu, tajā skaitā jānorāda naudas uzkrājumi, kas 2011. gada 31. decembrī pārsniedza 10 000 latu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas