E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10788
Lasīšanai: 4 minūtes

Parādniekam jāvēršas VID personīgi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2016
Anna

Labdien, nesen apprecējos, bet vīram ir nenokārtotas parādsaistības (nenomaksāti nodokļi, kad bija pašnodarbinātais). Gribēju uzzināt, vai tagad šo parādu piedzīs no manis? Vīram bankas konts ir bloķēts, un bankā neļauj izņemt neko, jo VID esot sniedzis bankai info, ka manam vīram jau ir izņemta mēneša minimālā alga citā bankā, bet viņam nav pat konta citā bankā! Vai tas ir saistīts ar to, ka esam precējušies? Tāpēc tagad mums būs jādzīvo no maniem bērnu kopšanas pabalstiem? Vai varbūt no tiem arī atvilks viņa parādus?

A
atbild:
12. decembrī, 2016
Valsts ieņēmumu dienests
Mārīte Jurjāne, Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes galvenā juriste

Likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" 10. panta trešajā daļā noteikts, ka lietās par nodokļu parāda un citu budžetos ieskaitāmo maksājumu piedziņu Valsts ieņēmumu dienesta ierēdņiem, kuri apķīlā parādnieka mantu un piedzen parādu saskaņā ar tiesas spriedumu vai Valsts ieņēmumu dienesta iestādes lēmumu, tiek piešķirtas tiesu izpildītāja tiesības, un šo ierēdņu darbību, kā arī ar sprieduma izpildīšanu saistītos nepieciešamos izdevumus un atlīdzību ierēdņiem nosaka saskaņā ar Civilprocesa likumu.

Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 26. panta ceturtajā daļā ir noteikti principi, kādi jāievēro nodokļu administrācijai, veicot nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu, proti, nokavēto nodokļu maksājumu piedziņa bezstrīda kārtībā vispirms vēršama uz parādnieka naudas līdzekļiem, ja naudas līdzekļi nepietiek, tad uz parādnieka mantu.

No iepriekš minētās tiesību normas izriet, ka parāda piedziņa tiek vērsta uz parādnieka naudas līdzekļiem un mantu. Tādējādi parāda piedziņa nevar tikt vērsta uz parādnieka laulātā naudas līdzekļiem un mantu.

Vienlaikus saskaņā ar Civilprocesa likuma 570. panta pirmo daļu piedziņu vērš uz fiziskās personas mantu, arī uz šīs personas daļu kopīpašumā un laulāto kopmantā, kā arī likumā noteiktajos gadījumos - uz laulāto mantas kopību.

Tādējādi, ja laulības laikā ir iegādāta manta, kas iegūta kopīgi vai par abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā palīdzību (laulāto kopmanta), kā arī, ja parādnieks ar laulāto ir noslēdzis laulības līgumu par visas mantas kopību (laulāto mantas kopība), piedzinējam pastāv tiesības vērst piedziņu uz konkrēto laulāto kopmantu vai laulāto mantu kopībā. Laulātā un parādnieka pienākums ir pierādīt, ka konkrētā laulātā manta ir personas atsevišķā manta un tā nav pakļaujama piespiedu izpildei.

Tāpat jānorāda, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 596. pantu piedziņu nevar vērst uz valsts sociālajiem pabalstiem.

Katrs gadījums ir izvērtējams individuāli. Tādējādi, lai noskaidrotu precīzu Jūsu vīra nodokļu maksājumu saistību piespiedu piedziņas apstākļus un sniegtu detalizētāku informāciju par nodokļu parāda piedziņas darbībām, kā arī meklētu atbilstošu risinājumu nodokļu parāda labprātīgai nomaksai, aicinām Jūsu vīru sazināties ar Valsts ieņēmumu dienestu (kontaktinformācija pieejama VID mājaslapas www.vid.gov.lv sadaļā "Kontakti").

Lakoniska informācija par parādu piedziņas procesu ir atrodama LV portāla skaidrojumā “Kādi ienākumi ir pakļauti un kādi nav pakļauti parādu piedziņai”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas