E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10739
Lasīšanai: 3 minūtes
12
12

Mikrouzņēmumā arī tiesības uz darbnespējas lapas apmaksu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2016
Anna Krasta

Labdien, sakiet, vai ir kādas atšķirības starp darba nespējas lapas apmaksāšanu no ierastās kārtības, ja darba ņēmējs strādā mikrouzņēmumā?

A
atbild:
14. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmējam tiesības uz darba nespējas lapas apmaksu mikrouzņēmumā ir tādas pašas kā uzņēmumos, kas maksā vispārējos darbaspēka nodokļus. Neatšķiras arī noteikums, ka par pirmajām 10  dienām (A lapu) slimības naudu maksā darba devējs, no 11. dienas slimības pabalstu maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Par pirmajām 10 slimības dienām darba devējs maksā slimības naudu:

  • par otro un trešo slimības dienu – ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas;
  • no ceturtās līdz desmitajai slimības dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no vidējās izpeļņas.

No 11. slimības dienas VSAA piešķir slimības pabalstu – 80% apmērā no vidējās iemaksu algas.

Atšķiras B lapas apmaksa tādā ziņā, ka mikrouzņēmuma darbiniekiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumi netiek aprēķināti no darbinieka faktiskās algas, bet gan no tās summas, no kuras tiek samaksātas sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

VSAA aprēķina mikrouzņēmuma darbiniekiem valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu, ņemot vērā mikrouzņēmuma darbinieku skaitu katrā ceturkšņa mēnesī, faktiskos ienākumus ceturkšņa mēnesī, darbinieku apdrošināšanas statusiem atbilstošo sociālo iemaksu likmi un mikrouzņēmuma aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par ceturksni. Iemaksu objektu nosaka pēc vairāksoļu formulas. Tā kā mikrouzņēmumu nodoklis, kas pašreiz vēl ietver arī sociālās apdrošināšanas maksājumu, ir ļoti mazs, arī slimības pabalsts MU darbiniekiem ir vairākas reizes mazāks nekā tiem, kas maksā vispārējos darbaspēka  nodokļus.

Par darbnespējas lapām varat izlasīt LV portāla skaidrojumos “Slimības lapas A piešķiršana un apmaksa” un “Slimības lapas B piešķiršana un apmaksa”; par sociālās apdrošināšanas maksājumiem skaidrojumā “Mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbinieku sociālās apdrošināšanas pabalsti”.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas