E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10733
Lasīšanai: 5 minūtes

Pašvaldība vērtē būvvaldes darba tiesiskumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2016
Anžela

Labdien. Ļoti gribu lūgt Jūsu palīdzību. Par šo problēmu tikai sākuši runāt - nelegālas izcelsmes būves uz saimnieka zemes, es vairākas reizes esmu zvanījusi uz radio un jautāju kompetentiem cilvēkiem, tas ir tiešām labi, bet atbildi pilnā mērā neesmu saņēmusi. Manā īpašumā ir zemes gabals. Uz tā atrodas māja (1957. gads), kurā dzīvokļi ir privatizēti. Kad pašvaldībā es palūdzu uzrādīt jebkādus dokumentus par šīs mājas legālo izcelsmi, komunikāciju, legālo celtniecību un citus, man neatteica, bet arī neuzrādīja, un klusi pateica "Tu taču zini, kā tādu nav". Būvvaldē ir savs arhīvs, bet ne viens no ielas tur nevar aiziet un paskatīties dokumentus. Citos arhīvos nekādu dokumentu nav, izņemot zemes dienestu, kur ir tikai inventarizācijas lieta, kurā arī tika veikti visādi labojumi ar korektoriem. Jautājums: Kā man pareizi rīkoties attiecībā uz šo māju iedzīvotājiem, jo viņi pilnīgi ignorē jebkādus aicinājumus uz dialogu; piebūvē, pārbūvē māju, ceļ visādus šķūņus? Kā es varu piespiest būvvaldi tomēr reaģēt uz manu lūgumu par dokumentiem?

A
atbild:
06. decembrī, 2016

No vēstulē ietvertās informācijas var secināt, ka konkrētajā gadījumā pastāv dalītais nekustamais īpašums, proti, zemes gabals pieder vienai personai, bet ēka uz šī zemes gabala - citām personām. Apstāklis, ka attiecīgā ēka ir privatizēta, liecina par to, ka attiecīgā ēka, kas būvēta 1957. gadā, ir ierakstīta zemesgrāmatā. Zemesgrāmatā ierakstītas ēkas būvniecības tiesiskumu vairs nevar pārvērtēt, un tās ierakstiem ir publiska ticamība.

Administratīvās tiesas vairākās lietās ir norādījušas, ka prasības – dokumentāri pierādīt PSRS laikā būvētas ēkas legalitāti ar visiem šobrīd tiesību normās norādītajiem būves tiesiskumu pamatojošiem dokumentiem – izvirzīšana nebūtu samērīga. Turklāt lēmuma pieņemšana par tādas ēkas nojaukšanu, kuras būvniecība notikusi pirms piecdesmit gadiem, arī apstākļos, kad ēka uzbūvēta bez būvatļaujas vai neatbilstoši projekta dokumentācijai, pārkāptu tiesiskās stabilitātes principu. Tāpat tiesas ir norādījušas, ka PSRS laikos veikto būvdarbu tiesiskumu nepārvērtē, bet pārbauda vienīgi būves īpašuma tiesību iegūšanu, un ka valsts iestādes nevar likt šķēršļus būves reģistrācijai zemesgrāmatā.

Neatkarīgi no tā, ka attiecīgās ēkas tiesiskumu vairs nevar pārvērtēt, tomēr jebkuru būvdarbu veikšanai attiecīgajā zemes gabalā (izņemot pašā ēkā) ir nepieciešama tā īpašnieka piekrišana. Var būt gadījumi, kad šāda piekrišana nav nepieciešama, bet tas ir tieši norādīts normatīvajos aktos (piemēram, Enerģētikas likuma 19. panta 1.1 daļa).

Vienlaikus būtu jānorāda, ka atbilstoši likuma „Par pašvaldībām” 7. panta otrajā daļā un 15. panta pirmās daļas 14. punktā noteiktajam būvniecības procesa tiesiskuma nodrošināšana pašvaldības administratīvajā teritorijā ir pašvaldības (atvasinātas publiskās personas) autonomā funkcija, tā šajā jomā darbojas patstāvīgi un pati par to ir atbildīga. Pašvaldība realizē tās autonomu funkciju caur tās būvvaldi (Būvniecības likuma 12. pants), kuras kompetencē ir lemšana par jautājumiem saistībā ar būvniecības procesu. Atbilstoši Administratīvā procesa likumam pašvaldība vērtē tās būvvaldes pieņemtā lēmuma vai veiktās faktiskās rīcības tiesiskumu, bet pašvaldības pieņemtā lēmuma vai veiktās faktiskās rīcības tiesiskumu – tiesa.

Tāpat jānorāda, ka jautājumus saistībā ar piekļuvi būvvaldes arhīvam primāri regulē Informācijas atklātības likums. Iestādes izdoto administratīvo aktu par atteikumu sniegt informāciju vai izpildīt informācijas pieprasījumu, kā arī faktisko rīcību, kas izpaudusies kā informācijas nesniegšana vai nepienācīga sniegšana, var apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā (Informācijas atklātības likuma 15. panta pirmā daļa).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas