E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10720
Lasīšanai: 3 minūtes

Maternitātes pabalsts

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2016
Elīna

Labdien. Esmu nodarbināta SIA uzņēmumā un paralēli man ir mikrouzņēmums. Ja SIA uzņēmumā es aizeju bērna kopšanas atvaļinājumā, taču turpinu vadīt mikrouzņēmumu - kā tas ietekmēs manu maternitātes pabalstu?

A
atbild:
14. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā, ja sieviete grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā negūst darba ienākumus. Tātad saskaņā ar normatīvo aktu nosacījumiem maternitātes pabalstu nevar saņemt vienlaikus ar darba ienākumiem.

Turklāt maternitātes pabalsta saņemšanas laiks tikai vienā tā daļā (pēc dzemdībām) var pārklāties ar tiesībām uz bērna kopšanas atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas.

Darba likumā darbiniekam ir paredzētas gan tiesības uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, gan arī uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, ko var izmantot līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Šo atvaļinājumu darbinieks var izmantot arī pa daļām, vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņojot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām.

Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai mātei, kura līdz 12. grūtniecības nedēļai ir stājusies medicīniskajā uzskaitē. Otro daļu – par 56 vai 70 kalendārajām dienām - maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijušas veselības problēmas; piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Pēc bērna piedzimšanas maternitātes pabalsta vietā var uzreiz prasīt bērna kopšanas atvaļinājumu un izmantot tiesības uz vecāku pabalstu. Taču, ja vecāku pabalsta saņēmējs strādā, vecāku pabalstu maksā tikai 30% apmērā no piešķirtā pabalsta. Abus pabalstus vienlaikus nemaksā.

Par maternitātātes un bērna kopšanas atvaļinājumiem varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Tomēr jebkurā gadījumā ieteicams visus jautājumus saistībā ar pabalstiem noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, izmantojot Jums ērtāko saziņas veidu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas