E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10714
Lasīšanai: 5 minūtes

Maksātnespējas process un jaunu saistību uzņemšanās

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2016
Kristīne

Labdien! Personai tika uzsākts maksātnespējas process, nedēļu pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas persona uzņēmās jaunas saistības (noslēdza vienošanos), kuras solījās nokārtot divu mēnešu laikā. Bet tomēr šīs saistības nav nokārtojusi. Vai šīs saistības tiek iekļautas maksātnespējas procesā vai arī tās var nokārtot ārpus maksātnespējas procesa, piemēram, caur tiesu? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
17. novembrī, 2016
Maksātnespējas administrācija
Karīna Paturska, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Lai fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā kreditoru intereses tiktu aizsargātas, Maksātnespējas likumā ir paredzēti vairāki ierobežojumi, kuri parādniekam ir jāievēro - tostarp Maksātnespējas likuma 134. panta otrās daļas 5. punktā noteiktais ierobežojums, kas paredz, ka parādnieks zaudē tiesības bez maksātnespējas procesa administratora piekrišanas uzņemties jaunas parādsaistības.

Papildus norādām, ka atbilstoši Maksātnespējas likuma 136. panta pirmajai daļai parādniekam pēc fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas ir aizliegts veikt darbības, ar kurām tiek nodarīti zaudējumi kreditoriem. Tāpat vēršam uzmanību, ka Maksātnespējas likums neparedz kārtību, kādā kreditors, kura prasījuma tiesības ir radušās maksātnespējas procesa laikā, varētu saņemt sava prasījuma apmierinājumu.

Ja parādnieks tomēr bez administratora piekrišanas ir uzņēmies jaunas parādsaistības, tad administratora kompetencē ir izvērtēt, vai, iesniedzot tiesai pieteikumu par bankrota procedūras pabeigšanas apstiprināšanu, administratoram vienlaikus arī jālūdz tiesai izbeigt fiziskās personas maksātnespējas process.

Proti, Maksātnespējas likuma 153. pantā ir noteikti ierobežojumi saistību dzēšanas procedūras piemērošanai un, pastāvot tiem, parādnieka maksātnespējas process var norisināties, taču ne pilnīgi – parādniekam tiek liegta iespēja atbrīvoties no nesegtajām saistībām. Tā kā parādnieka atbrīvošana no pārmērīgām saistībām notiek, kreditoriem zaudējot savus nesegtos prasījumus pret parādnieku, būtu netaisnīgi no kreditoriem prasīt šādu pametumu, ja parādnieks ir bijis nelabticīgs. Attiecīgi bankrota procedūras ietvaros tiek pārdota visa parādnieka manta, taču saistību dzēšanas procedūra netiek piemērota, un maksātnespējas process tiek izbeigts.

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 153. panta 3. punktu saistību dzēšanas procedūru nepiemēro, ja parādnieks nepilda bankrota vai saistību dzēšanas procedūrā paredzētos pienākumus, būtiski apgrūtinot maksātnespējas procesa efektīvu norisi. Proti, administratoram jāizvērtē, vai parādnieka rīcības dēļ, uzņemoties jaunas parādsaistības un radot kreditoriem papildu zaudējumus, tiek būtiski apgrūtināta Maksātnespējas likuma 5. pantā noteikto fiziskās personas maksātnespējas procesa mērķu - pēc iespējas pilnīgāk apmierināt kreditoru prasījumus un dot iespēju parādniekam atjaunot maksātspēju – sasniegšana. Norādām, ka tieši administratoram ir vislabāk zināmi tie maksātnespējas procesa apstākļi (parādsaistību apmērs, parādnieka personība u.tml.), kas ir izšķiroši, lai izvērtētu, vai nepastāv kādi ierobežojumi saistību dzēšanas procedūras piemērošanai. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 363.30 pantu lēmumu par saistību dzēšanas procedūras piemērošanu, pamatojoties uz administratora izvērtējumu, pieņem tiesa.

Ja tiesa saskaņā ar Civilprocesa likuma 363.30 panta piekto daļu pieņem lēmumu par maksātnespējas procesa izbeigšanu, parādniekam nepiemērojot saistību dzēšanas procedūru, tad kreditori (tostarp arī maksātnespējas procesa laikā radušies kreditori) varēs nesegto parādu piedziņu veikt vispārējā kārtībā, t.i., jau ārpus maksātnespējas procesa ietvariem.

Tajā pašā laikā, ja tiesa, izvērtējot faktiskos lietas apstākļus, nolemj piemērot parādniekam saistību dzēšanas procedūru, Maksātnespējas administrācijas ieskatā parādniekam saistību dzēšanas procedūras laikā jaunuzņemtās parādsaistības jāsedz no tām divām trešdaļām no ienākumiem, ko saskaņā ar Maksātnespējas likuma 161. panta 1. punktu viņam ir tiesības paturēt, lai segtu savas uzturēšanas izmaksas, tādējādi neaizskarot pārējo kreditoru intereses. Vēršam uzmanību, ka gadījumā, ja parādnieks tomēr neveiks minētos maksājumus, būtiski apgrūtinot maksātnespējas procesa norisi, tad administrators, konstatējot Maksātnespējas likuma 153. panta 3. punktā noteikto saistību dzēšanas procedūras ierobežojumu, saskaņā ar Maksātnespējas likuma 165. panta otrās daļas 1. punktu varēs iesniegt tiesai pieteikumu par saistību dzēšanas procedūras izbeigšanu. Tādā gadījumā visi kreditori varēs nesegtās saistības realizēt vispārējā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas