E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10661
Lasīšanai: 4 minūtes

Specialitātes princips nav absolūts

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. oktobrī, 2016
V.M.

Labdien! 2015. gadā tiku apcietināts Francijas Republikā uz Latvijas izsniegta ordera pamata, nogādāts Latvijā un notiesāts par mantisku nodarījumu izdarīšanu. Izciešot 2/3 daļas no soda, nesen tiku atbrīvots nosacīti pirms termiņa. Jau pēc atbrīvošanas no soda izciešanas tika atklāts, ka Valsts policijai ir vēl process no 2014. gada, kurā esmu bijis meklēšanā arī no 2014. gada. Jautājums ir tāds: ņemot vērā to, ka pirms nodošanas Latvijai es paziņoju Francijas tiesai, ka neatsakos no savām tiesībām, ko paredz "specialitātes princips". Latvijas varas iestāžu amatpersonas nekad nav dzirdējušas par tādu principu un burtiski neļauj man izmantot starptautiski garantētās tiesības, kas arī ir nostiprinātas Latvijas likumdošanā, proti, Krimināllikuma 689. un 695. pantā. Vai tomēr man ir tiesības tikt nesodītam par noziegumu, kas izdarīts pirms nodošanu, par kuru es netiku nodots, kaut gan varas iestādēm par tika zināms nodošanas brīdī? Paldies.

A
atbild:
05. decembrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Tieslietu ministrija
Lana Ivulāne, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Tieslietu ministrija uz Jūsu jautājumu sniedz šādu atbildi:

Kriminālprocesa likuma (KPL) 695.  un 689. pantā ir nostiprināts specialitātes princips Eiropas apcietināšanas rīkojuma procesā. KPL 695. panta pirmā daļa nosaka, ka, pārņemot personu no Eiropas Savienības dalībvalsts, jāievēro KPL 689. panta un 690. panta nosacījumi, tāpēc uz Eiropas apcietināšanas rīkojuma procedūru attiecināma arī KPL 689. panta pirmā daļa, kas nosaka, ka personu var saukt pie kriminālatbildības, tiesāt un izpildīt sodu tikai par to noziedzīgo nodarījumu, par kuru tā izdota.

Vienlaikus vēršam uzmanību uz to, ka specialitātes princips nav absolūts: gan KPL 689. pants, gan KPL 695. pants paredz izņēmumus no specialitātes principa piemērošanas. KPL 689. panta otrā daļa nosaka, ka šie nosacījumi neattiecas uz gadījumiem, kad:

  • saņemta izdevējas valsts piekrišana kriminālvajāšanai un tiesāšanai par citiem pirms izdošanas izdarītiem nodarījumiem;
  • nodarījums izdarīts pēc tam, kad persona nodota Latvijai;
  • persona pēc atbrīvošanas 45 dienu laikā nav atstājusi Latviju, lai gan šāda iespēja tai bija;
  • persona pēc izdošanas ir atstājusi Latviju un tajā atgriezusies.

Savukārt KPL 695. panta otrā daļa, kas papildina KPL 689. panta noteikumus, nosaka, ka izdoto personu var saukt pie kriminālatbildības, tiesāt un izpildīt sodu arī par citiem noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem tā netika izdota, kā arī izdot tālāk citai Eiropas Savienības dalībvalstij šādos gadījumos:

  • personas nodarījums nav sodāms ar brīvības atņemšanu vai brīvību ierobežojošu piespiedu līdzekli;
  • personu var pakļaut sodam, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu;
  • persona Eiropas Savienības dalībvalstī tam ir piekritusi;
  • persona pēc tās pārņemšanas Latvijā tam ir piekritusi un šo piekrišanu ir pieņēmis prokurors advokāta klātbūtnē, rakstot par to protokolu;
  • persona pēc atbrīvošanas 45 dienu laikā nav atstājusi Latviju, lai gan šāda iespēja tai bija;
  • persona pēc izdošanas ir atstājusi Latviju un atgriezusies tajā.

Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2003. gada 29. aprīļa noteikumiem Nr. 243 "Tieslietu ministrijas nolikums" Tieslietu ministrijai nav paredzētas tiesības veikt normatīvo aktu oficiālu skaidrojumu, kā arī nav tiesību izvērtēt konkrētas lietas apstākļus un iejaukties kriminālprocesa gaitā. Līdz ar to sniegtā informācija nav uzskatāma par saistošu izskaidrojumu par attiecīgo tiesību normu piemērošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas