E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10656
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Sociālās iemaksas veic valstī, kurā strādā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. oktobrī, 2016
Aurēlija

Ja es strādāju Norvēģijā jau 10 gadus un maksāju nodokļus, bet gribētu arī Latvijā atsākt iemaksāt sociālos maksājumus, kā man to darīt un kā zināt, cik iemaksāt?

A
atbild:
01. novembrī, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Persona, kas ir nodarbināta vai pašnodarbināta vienā no Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstīm, ir pakļauta minētās dalībvalsts tiesību aktiem un šajā valstī veicamas sociālās apdrošināšanas iemaksas. Uz darbiniekiem un pašnodarbinātajiem, kas pārvietojas Kopienā, būtu jāattiecas tikai vienas vienīgas dalībvalsts sociālā nodrošinājuma sistēmai, lai novērstu piemērojamo valstu tiesību aktu pārklāšanos un no tā izrietošos iespējamos sarežģījumus.

Brīdī, kad cilvēks pārtrauc strādāt kādā no dalībvalstīm un uzsāk strādāt citā dalībvalstī, mainās viņam piemērojamie tiesību akti un mainās dalībvalsts, kurā minētās iemaksas veicamas. Personai vairākās dalībvalstīs vienlaikus iemaksas veikt nav likumiska pamata, to nomaksa jāveic vienā valstī!

Taču, pateicoties koordinācijas nosacījumiem, veiktās iemaksas citā dalībvalstī nepazūd, bet, piemēram, pensionēšanās brīdī cilvēkam būs tiesības saņemt vecuma pensiju proporcionāli no visām dalībvalstīm, kurās sociālās apdrošināšanas iemaksas veiktas.

Ja ir kādi citi apstākļi (nodarbinātība vai pašnodarbinātība vairākās valstīs vienlaicīgi, darbinieku uzņēmums nosūta darbā uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti, mainās dzīves vietas valsts u.c.), kas varētu ietekmēt rīcību konkrētā situācijā, iesakām iegūt papildu informāciju ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijā konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas