E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10636
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašnodarbinātā ienākumi var ietekmēt piešķirtā vecāku pabalsta izmaksājamo summu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2016
Karīna

Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā un saņemu visus no tā izrietošos pabalstus. No janvāra atgriežos darbā. Kamēr esmu dekrēta atvaļinājumā, vēlējos sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus, jo esmu sertificēta un vēlos ekstra naudiņu nopelnīt. Ja es reģistrēšos kā patentmaksātājs, vai es zaudēšu pabalstu? Vai zaudēšu daļu no tā? Vai varbūt izdevīgāk ir reģistrēties kā pašnodarbinātai personai? Paldies!

A
atbild:
28. oktobrī, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 10.6 panta trešā daļa nosaka, ka vecāku pabalstu pabalsta saņēmējam, kurš ir nodarbināts bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, izmaksā 30 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Saskaņā ar likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1. panta 3. punkta h) apakšpunktu fiziskā persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un kura reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja, ir pašnodarbinātais.
Tātad arī saimnieciskās darbības veicējs, kurš maksā patentmaksu, ir pašnodarbinātais.

Ja vecāku pabalsta saņemšanas laikā sāksiet gūt ienākumus kā pašnodarbinātā – Jums saglabāsies tiesības saņemt vecāku pabalstu, bet pabalsts tiks izmaksāts ne vairs piešķirtajā apmērā, bet 30 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Informāciju par personas veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) elektroniski saņem no Valsts ieņēmumu dienesta (VID).

Pamatojoties uz saņemto informāciju par veikto patentmaksājumu (kas ietver arī obligātās iemaksas) vai arī  pašnodarbinātā faktiski veiktajām obligātajām iemaksām, VSAA pārrēķinās turpmāk izmaksājamā vecāku pabalsta apmēru.

Nodokļu administrēšana ir Valsts ieņēmumu dienesta kompetencē.

Reģistrējot savu saimniecisko darbību, pašnodarbinātajam ir iespēja izvēlēties piemērotāko nodokļa maksāšanas režīmu.

Tādēļ, lai izvēlētos sev piemērotāko nodokļu maksāšanas veidu - veikt patentmaksājumus vai arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātai veikt, kad mēneša ienākumi (ieņēmumi, no kuriem atskaitīti ar to gūšanu saistītie izdevumi) sasnieguši 370 eiro mēnesī – iesakām vērsties VID.

Tā kā pašnodarbinātajam ziņojumi par obligātajām iemaksām jāiesniedz VID par pārskata (iepriekšējo) ceturksni, iesakām informēt savas dzīvesvietas VSAA nodaļu par faktu, ka vecāku pabalsta saņemšanas laikā kā pašnodarbinātā esat sākusi gūt ienākumus, no kuriem veiksiet arī obligātās iemaksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas