E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10609
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja pilngadīga bērna ienākumi ir regulāri, uzturlīdzekļi nav jāmaksā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2016
Aivars

Mans dēls (20 gadi) šogad rudenī sāka mācīties Robežsardzes koledžā, kur viņš par septembri ir saņēmis 358,64 eiro algu. Vai man ir jāmaksā viņam uzturlīdzekļi 30% no min. algas, kurus es viņam maksāju līdz šī gada jūnijam, kamēr viņš mācījās tehnikuma dienas nodaļā? Paldies.

A
atbild:
31. oktobrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

No situācijas apraksta netop skaidrs, vai bērna ienākumi arī turpmāk būs regulāri, tāpēc sniedzam vispārēju informāciju par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu pēc pilngadības sasniegšanas.

Galvenais kritērijs, lemjot par pienākumu maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgam bērnam, ir bērna spēja pašam par sevi gādāt. Civillikuma179. panta pirmā daļa nosaka: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt.”

Likumdevējs nav noteicis kritērijus, kā noteikt, vai bērns spēj pats par sevi gādāt. Taču Augstākās tiesas Senāts 2015. gada 7. janvāra spriedumā lietā Nr. SKC-1478/2015 secina: "Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu.” Savukārt, "ja līdztekus studijām [..] bērns strādā un gūst ienākumus vai arī studijas pārtrauc, tad vecāks, kuram ir piespriests uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums, mainoties apstākļiem, ir tiesīgs celt tiesā prasību par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu jeb atbrīvošanu no šā pienākuma".

Līdz ar to, ja bērns strādā algotu darbu, var uzskatīt, ka viņš spēj pats par sevi gādāt un vecākiem nav pienākuma maksāt uzturlīdzekļus. Vienlaikus jāvērtē, cik lieli ir bērna ienākumi algotajā darbā. Ja students strādā savā brīvajā laikā, piemēram, vasaras brīvlaikā, gūst ienākumus, ir iespējams, ka, mācību gadam atsākoties, darba gaitas tiek pārtrauktas vai turpinātas, strādājot nepilnu slodzi vakaros un brīvdienās, lai turpinātu pilnvērtīgi mācīties pilna laika klātienē. Tādā gadījumā varētu uzskatīt, ka jaunais cilvēks cenšas pamazām iekļūt darba tirgū, bet pilnībā par sevi gādāt vēl nespēj. Ja rodas strīds par šo jautājumu, tas jāizšķir tiesā.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā “Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas. Ko paredz likums un ņem vērā tiesa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas