E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10608
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalstu aprēķinam nosaka vidējo iemaksu algu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2016
Anete

Labdien, vai esmu pareizi sapratusi par maternitātes un vecāku pabalsta aprēķināšanu. Ja dekrētā iet decembrī, bērna piedzimšana plānota februārī. Dekrēta naudu aprēķinās par periodu no 2015. gada oktobra līdz 2016. gada septembrim, bet vecāku pabalstam periods būs cits? Resp., ja vecāku pabalstu pieprasīs 2017. gada februārī, tad šo pabalstu aprēķinās par periodu no 2015. gada decembra līdz 2016. gada novembrim? Jāpiebilst, ka man alga katru mēnesi var atšķirties, tāpēc katrā periodā arī vidējā alga atšķiras. Paldies.

A
atbild:
08. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, Jūs esat pareizi sapratusi. Maternitātes pabalsta aprēķinam darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Vecāku pabalstam līdzīgi - vidējo apdrošināšanas iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

No 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Tātad katra pabalsta aprēķinam pamatā ir attiecīgais 12 mēnešu periods un veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas katru mēnesi šajā periodā, kurā neiekļauj iepriekš nosauktos. No kopsummas tiek izrēķināts vidējais rādītājs, vidējā iemaksu alga.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no vidējās iemaksu algas.

Vecāku pabalsta apmērs ir atkarīgs no tā, kādu izvēlas šī pabalsta saņemšanas termiņu:

  • ja līdz bērna viena gada vecumam, tad pabalsts ir 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;
  • ja līdz bērna pusotra gada vecumam, tad 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. 

Tiesības uz pabalstiem nosaka, tos aprēķina un piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētiem personas datiem. Informāciju par prognozējamiem pabalstiem un to aprēķināšanu varat lūgt VSAA. Saziņai ērti izmantojama elektroniskā iespēja - e-pasta adrese konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv

Informāciju par šiem un citiem pabalstiem ģimenei varat izlasīt VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 62 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas