E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10601
Lasīšanai: 3 minūtes
1
16
1
16

Par marihuānas sēklu tirdzniecību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2016
Māris

Labdien. Vēlējos pārliecināties, vai Latvijā ir kāds likums, kas aizliegtu cannabis sativa, indica (marihuānas) sēklu tirdzniecību kā suvenīrus, ja tiek akcentēts, ka šīs sēklas ir aizliegts audzēt vai iestādīt un ir paredzētas tikai kā kolekcijas vai piemiņas objekts, un ja pārdevējam rodas aizdomas, ka šīs sēklas var tikt izmantotas nelikumīgām darbībām (sēšana, audzēšana utt.) ir tiesības atteikt darījumu.

A
atbild:
21. oktobrī, 2016
Valsts augu aizsardzības dienests
Dace Ūdre, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts augu aizsardzības dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ūdre norāda, ka šeit pēc būtības ir vairāki jautājumi un atbildes.

Vispirms par sējas kaņepēm (Cannabis sativa) – Latvijā nepastāv nekādi būtiski ierobežojumi šīs sugas sēklu tirdzniecībai, vienīgi, ja tirgo sēklas sēšanai, jāievēro Ministru kabineta noteikumi Nr. 352 "Eļļas augu un šķiedraugu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi" par marķējumu un sēklu kvalitāti. Turklāt šīs sugas sēklas izmanto pārtikas produktu ražošanai (eļļa, kaņepju sviests tml.). Par sējas kaņepju audzēšanu - atbilstoši likuma "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" sestā panta nosacījumiem sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa) atļauts audzēt šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem. Sējas kaņepju sējumus ierīko tikai atklātā laukā (tās nedrīkst audzēt telpās un segtajās platībās – siltumnīcās vai zem plēves).

Par Indijas kaņepi – atbilstoši jau minētā likuma "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" sestā panta nosacījumiem Latvijā aizliegts audzēt miega magoni (Papaver somniferum), kokaīnkrūmus (Erythroxylum) un Indijas kaņepi (Cannabis sativa subsp. indica).

Savukārt, atbildot uz jautājumu par Indijas kaņepes suvenīru tirdzniecību, jāuzsver, ka atbilstoši minētā likuma 5. pantam aizliegts audzēt, ražot, izgatavot, importēt, eksportēt, izplatīt, reklamēt, transportēt, glabāt, nodot par atlīdzību vai bez tās, iegādāties un lietot, kā arī sūtīt cauri Latvijas teritorijai I sarakstā iekļautos augus, vielas un zāles. Par precīzāku skaidrojumu iesakām vērsties Valsts policijā.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas