E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10600
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

10% IIN maksātājs nav sociāli apdrošināts un saglabā tiesības uz pabalstu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2016
Ieva

Labdien! Uz abpusējas vienošanās pamata cilvēks vēlas beigt darba attiecības ar darba devēju pēc daudzu gadu strādāšanas. Visi nodokļi un sociālās iemaksas maksātas pilnā apmērā. Vadoties pēc likuma un VID ieteikuma, izīrējot savu īpašumu, ir iesniegts VID īres līgums, lai gada beigās (pie gada deklarācijas aizpildīšanas) nomaksātu par to nodokli 10% apmērā no ieņēmumiem, tas saucās "nereģistrēju saimniecisko darbību" un, ja pareizi saprotu, persona netiek uzskatīta par pašnodarbināto? Sakiet, vai personai pienākas bezdarbnieka pabalsts? Vai arī, izvēloties maksāt nodokli no īres ienākumiem, persona kļuvusi sociāli neaizsargāta?

A
atbild:
21. oktobrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Periodā, kad maksājat iedzīvotāju ienākuma nodokli, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētu īres līgumu, bet nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējs, Jūs neesat sociāli apdrošināta, jo šīs nodokļa likmes maksātājs neveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un netiek uzskatīts par pašnodarbināto.

Līdz ar to Jums ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ja iegūts bezdarbnieka statuss.

Tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”); meklē darbu; ir darbspējīga un gatava nekavējoties stāties darba attiecībās.

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja NVA piešķīrusi bezdarbnieka statusu; kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu; ja ir veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas