E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10593
Lasīšanai: 3 minūtes

Mājmācība, ja bērns mācās internātskolā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2016
Елена

Добрый день. Тема вопроса семейное обучение. Софии 7 лет. У неё диагноз “garīgās attīstības traucējumi”. Учится во 2 Елгавской начальной школе интернат. По образовательной програме код 21015821. Мы с мужем решили перевести её на семейное обучение. Написали заявление на имя директора, принесли справку от семейного врача, но получили отказ. Отказ имею в письменном виде высылаю вам факсом. Помогите пожалуйста. Как бывает один закон противоречит другому. Спасибо! Директор основывается на пункт закона Nr.591 и 22.

A
atbild:
09. novembrī, 2016
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, Licencēšanas un reģistru departamenta vecākā eksperte

Mācības mājās var notikt divos gadījumos – pirmkārt, tā ir izglītība ģimenē, kuru īsteno vecāki, otrkārt, ilgstoši slimojošu bērnu izglītošana ārpus skolas, un to īsteno skolotāji.

Kārtību, kādā bērnu var mācīt ģimenē, nosaka Ministru kabineta 13.10.2015. noteikumu Nr. 591 “Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības iestādēs un speciālajās pirmsskolas izglītības grupās un atskaitīti no tām, kā arī pārcelti uz nākamo klasi” 22. punkts, kur noteikts, ka izglītība ģimenē tiek nodrošināta izglītības iestādē reģistrētam bērnam, pamatojoties uz direktora rīkojumu. Tomēr šajā punktā arī noteikts izņēmums, ka tas neattiecas uz speciālās izglītības iestādēs / grupās reģistrētiem bērniem. Tā kā Sofija mācās Jelgavas 2. internātpamatskolā, kas ir speciālās izglītības iestāde, tad tik tiešām direktoram nav tiesību izdot rīkojumu par Sofijas izglītošanu ģimenē.

Tomēr vienlaikus iespējams, ka konkrētajā gadījumā Sofijai var organizēt mācības ārpus skolas, īstenojot ilgstoši slimojošu izglītojamo apmācību mājās. Kārtību, kādā organizējama šāda apmācība, nosaka Ministru kabineta 04.04.2006. noteikumi Nr. 253 „Kārtība, kādā organizējama ilgstoši slimojošu izglītojamo izglītošanās ārpus izglītības iestādes”.

Lai varētu mācības Sofijai organizēt mājās saskaņā ar šiem noteikumiem:

1) jāsaņem ārstu komisijas vai ģimenes ārsta atzinums un ar to jāvēršas pašvaldības pedagoģiski medicīniskajā komisijā;

2) pamatojoties uz pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu par mācību organizēšanu mājās, Jelgavas 2. internātpamatskolas direktoram būs jāizveido individuāls izglītības programmas apguves plāns noteiktam termiņam atbilstoši Sofijas veselības stāvoklim un izglītības programmai, kuru viņa apgūst, kā arī jānorīko pedagogi.

Jāņem vērā, ka mācību slodze Sofijai nedrīkstēs pārsniegt trīs stundas dienā un sešas mācību stundas nedēļā. Turklāt šādā gadījumā mācības mājās varēs organizēt ne ilgāk par sešiem mēnešiem. Ja minēto termiņu būs nepieciešams pagarināt, tad būs jāveic atkārtota Sofijas veselības stāvokļa pārbaude.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas