E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10582
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Pretprasības celšana tiesā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2016
Dina Rom

Labdien. Civillieta par pagaidu saskarsmes kārtības noteikšanu, kur esmu atbildētāja. Ja es vēlos ierosināt civillietu par laulības šķiršanu, vai ir jāceļ pretprasību vai jaunu prasību? Vnk tiesā man bija dota ideja celt tieši pretprasību, lai tiesā izskata abus jautājumus vienlaicīgi. Vai tāda opcija pastāv? Paldies.

A
atbild:
19. oktobrī, 2016
Una Medne
juriste

Ja sākotnējā prasība (par pagaidu saskarsmes kārtības noteikšanu) atrodas pirmās instances tiesā un nav pabeigta lietas izskatīšana pēc būtības, saskaņā ar Civilprocesa likuma 136. pantu Jūs varat celt pretprasību.

Pretprasību ceļ atbilstoši prasības celšanas vispārīgajiem noteikumiem, tas ir, Jums jāvadās no Civilprocesa likuma noteikumiem, kas regulē prasības pieteikuma noformēšanas (kādai informācijai, rekvizītiem utt. jānorāda) un valsts nodevas apmaksas kārtības.

Ievērojot Civilprocesa likuma 31. pantu, pretprasība neatkarīgi no tās piekritības ceļama tiesā pēc sākotnējās prasības izskatīšanas vietas. Tas nozīmē, ka Jums pretprasība jāceļ tajā pašā tiesā, kur skata lietu par pagaidu saskarsmes kārtības noteikšanu. Sekojoši tiesnesis lems par Jūsu pretprasības pieņemšanu un tās pievienošanu sākotnējai prasībai vai noraidīšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas