E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10580
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Atbrīvojumi no naudas soda piemērojami arī juridiskām personām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2016
Juris

Labdien! Vai LAPK 276.1 panta nosacījumi par nosacītu daļēju atbrīvošanu no naudas soda samaksas attiecas arī uz juridiskām personām?

A
atbild:
18. oktobrī, 2016
Una Medne
juriste

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 276.1 pants par “Nosacīta daļēja atbrīvošanu no naudas soda samaksas” ir piemērojams administratīvajās lietās, kur atbildētājs ir gan fiziska persona, gan arī juridiska persona. Attiecīgi, ja pārkāpējs atzīst savu vainu, amatpersona var lemt par viņa daļēju atbrīvošanu no naudas soda. Tādā gadījumā pārkāpējam 15 dienu laikā jāsamaksā puse no uzliktā naudas soda. 

Lai minētais pants darbotos, lai personu varētu daļēji atbrīvot no naudas soda samaksas, jāatceras, ka jāizpildās sekojošiem nosacījumiem:

  • administratīvā pārkāpuma lietā nedrīkst būt cietušo,
  • nav apstākļu, kas pastiprina likuma pārkāpēja atbildību, lietā nav piemērota garantijas nauda, par izdarīto pārkāpumu nav paredzēta administratīvā aresta piemērošana,
  • persona pēdējā gada laikā jau nebūs nosacīti daļēji atbrīvota no naudas soda. 

Tāpat nosacītu daļēju atbrīvošanu no naudas soda samaksas nepiemēros, ja, izvērtējot apstākļus, amatpersona atzīst, ka daļēja atbrīvošana no naudas soda nav piemērota taisnīga sodošā mērķa sasniegšanai, piemēram, soda mērķis ir audzinoša raksturs jeb kā “mācība” pārkāpuma izdarītājam.

Jāņem vērā, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 276.1 panta nosacījumus par personu daļēju atbrīvošanu no naudas soda nevarēs piemērot gadījumos, kad administratīvā pārkāpuma lieta tiks izskatīta bez pārkāpēja klātbūtnes. Tas nozīmē, ka jaunais regulējums neattieksies uz gadījumiem, kad pārkāpums fiksēts ar fotoradaru, kā arī uz apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpumiem, kad protokols sastādīts bez autovadītāja klātbūtnes. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas