E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10573
Lasīšanai: 3 minūtes

Māte var piecu gadu laikā celt tiesā mantojuma prasību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2016
Oksana

Labdien! 2012. gadā nomira mana vecmamma un viņai piederošo dzīvokli es - vienīgā mazmeita –noformēju uz savu vārdu. Tagad mana māte (vecmammas vienīgā meita) vēlas noformēt īpašuma tiesības uz šo dzīvokli. Jautājums - vai viņa tagad var apstrīdēt mantojuma tiesības un saņemt mantojumu, attiecīgi pārformējot visus dokumentus? Vai vispār ir tāda iespēja - vai to dara tikai tiesas ceļā? Vai vienkāršāk uztaisīt dāvinājuma/pirkuma līgumu uz viņas vārda un šādi sakārtot dokumentus? Paldies!

A
atbild:
16. novembrī, 2016
Latvijas Notariāts
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

No uzdotā jautājuma saprotams, ka Jūs, mazmeita, esat apstiprināta kā vienīgā mantiniece uz vecāsmātes atstāto mantojumu, līdz ar ko esat arī mantojusi minēto dzīvokli un nostiprinājusi to uz sava vārda zemesgrāmatā.

Jūsu gadījumā pēc vecāsmātes nāves pie zvērināta notāra tika kārtota mantojuma lieta, kuras ietvaros zvērināts notārs, visticamāk, izsludināja mantojuma atklāšanos un uzaicināja pieteikties visus mantiniekus, kreditorus un citas personas, kurām ir tiesības uz mantojumu. Uz atstāto mantojumu tika apstiprināti vienīgi mantinieki, kuri pieteikušies uz mantojumu.

Jūsu māte var piecu gadu laikā celt tiesā mantojuma prasību, lai atzītu viņas mantojuma tiesības.

Gadījumā ja Jūs, brīvi izsakot savu gribu, vēlaties mātei šo mantoto īpašumu:

a) uzdāvināt un māte šo īpašumu pieņem dāvinājumā, Jums abām jādodas pie zvērināta notāra, kurš sagatavos un elektroniski iesniegs dokumentus zemesgrāmatu nodaļā. Dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību;

b) pārdot, - Jums ar māti ir jāvienojas par šā īpašuma pirkuma maksu un samaksas kārtību, jo pirkums ir līgums, ar ko viena puse apsola otrai par norunātas naudas summas samaksu atdot zināmu lietu vai tiesību. Pirkuma līgums uzskatāms par noslēgtu, kad abas puses vienojušās par pirkuma priekšmetu un maksu. Arī šajā gadījumā Jums abām ar māti jādodas pie zvērināta notāra, kurš sagatavos nepieciešamos dokumentus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas