E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10572
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Maksātnespējas process un dzīvokļa nodrošināšana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2016
Dzidra

Labdien. Maksātnespējas procesa administrators izsolē pārdeva man piederošo nekustamo īpašumu, kurš bija ieķīlāts bankā, ņemot kredītu. Nekustamajā īpašumā esmu pierakstīta. Jautājums. Vai jaunajam nekustamā īpašuma īpašniekam ir man jāierāda vai jānodrošina/jāierāda jauna dzīvojamā telpa?

A
atbild:
18. oktobrī, 2016
Laura Studente
LV portālam

Maksātnespējas likums paredz, ka nodrošinātais kreditors un parādnieks var vienoties par to, ka maksātnespējas procesa laikā parādniekam piederošo mājokli, kas ieķīlāts, nepārdod.

Šajā gadījumā nodrošinātais kreditors parādniekam par atbilstošiem maksājumiem "izīrē" ieķīlāto dzīvokli. Vienošanās paliek spēkā arī saistību dzēšanas procedūras laikā. Nodrošinātais kreditors ir tiesīgs atkāpties no noslēgtās vienošanās un lūgt par nodrošinājumu kalpojošās parādnieka mantas pārdošanu, ja netiek veikti vienošanās nosacījumos paredzētie maksājumi.

Ja netiek panākta iepriekš minētā vienošanās un ar parādnieku kopā dzīvo tās apgādībā esošās personas, mājokļa pārdošanu izsolē ir iespējams atlikt līdz vienam gadam no maksātnespējas procesa pasludināšanas dienas, lai parādnieks sameklētu citu mājokli. Tomēr šis nosacījums attiecas uz gadījumiem, kad mājokļa kadastrālā vērtība nepārsniedz 142 287 eiro.

Tātad parādniekam ir tiesības pirms tā pārdošanas saglabāt savu vienīgo dzīvokli uz zināmu brīdi, taču pēc tā pārdošanas tādas tiesības pazūd.

Jānorāda, ka jaunais īpašnieks var izdeklarēt nepiederošu personu no sava dzīvokļa, tāpēc vien deklarēšanās fakts kā iemesls jauna dzīvokļa nodrošināšanai nav pamatots.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas