E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10566
Lasīšanai: 4 minūtes

Spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu ir jāpilda neatkarīgi no apstākļiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2016
Ingemars

Sveiki! Mana bērna māte izveda ārpus valsts manu bērnu kopš piedzimšanas un no 2005. līdz 2016. gadam man nedeva ziņa,s kur atrodas bērna māte un pats bērns. Bērna māte Latvijā ieradās 2006. gadā, kad pieprasīja alimentus un pēc sprieduma valsti atstāja. Kamēr viņu nepieķēra, kad bērns atrodas ārvalstīs, līdz 2011. gadam viņa saņēma naudu no UGF. Visus 11 gadus man nebija iespējams ar viņu sazināties, jo viņa no manis slēpa bērnu un savu atrašanās vietu. Sakarā ar to man nebija iespējas ne viņai palīdzēt uzturēt bērnu, kā arī šos 11 gadus bērnu redzējis, lai kā censtos. Griezos bāreņtiesā, pilsētas tiesā, policijā, bet viss veltīgi. Kādas ir iespējas apstrīdēt ZTI parādu piedziņu par uzturlīdzekļu nemaksāšanu, jo man tādas iespējas bija liegtas no bērna mātes puses?

A
atbild:
27. oktobrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai gan situācijas apraksts liecina, ka bērna māte ir pārkāpusi gan bērna, gan bērna tēva tiesības uz saskarsmi, tās skatāmas atsevišķi no pienākuma nodrošināt uzturlīdzekļus sava bērna uzturam. Šajā gadījumā svarīgākais fakts ir tas, ka pienākums maksāt uzturlīdzekļus noteiktā apmērā ir ticis uzlikts ar tiesas spriedumu. Tiesas spriedums ir jāpilda precīzi tādā kārtībā, kāda noteikta sprieduma nolemjošajā daļā, jo atbilstoši Civilprocesa likuma 203. panta piektajai daļai spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms, ja vien tas Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā nav pārsūdzēts. 

Gan prasības pieteikumā tiesai, gan sprieduma nolemjošajā daļā lielākoties ir norādīts prasītājas konts kredītiestādē, kurā veicami ikmēneša iemaksas. Tātad arī situācijā, kad nav iespējams ar bērna māti sazināties, maksājumus ir iespējams turpināt veikt tādā kārtībā, kāda noteikta tiesas spriedumā. Pildīt tiesas spriedumā noteikto pienākumu ir iespējams arī situācijā, kad bankas konta numurs nav norādīts un prasītāja izvairās no kontakta.

Piemēram, atbilstoši Civillikuma 1837. pantam, ja kreditors (šai gadījumā bērna māte) bez likumīga iemesla atsakās saņemt parādnieka (šai gadījumā – bērna tēva) pienācīgā kārtā piedāvātu izpildījumu vai ja tā saņemšana nav iespējama tādēļ, ka kreditoru nevar atrast, [..] vai aiz kaut kādiem citiem iemesliem, tad parādu var dzēst, nododot saistības priekšmetu (uzturlīdzekļus) glabājumā zvērinātam notāram, tādējādi strīdus gadījumā pierādot, ka parādnieks ir vēlējies maksāt uzturlīdzekļus, bet tas nav bijis iespējams.

Pienākums uzturēt bērnu ir absolūts vecāku pienākums neatkarīgi no dažādiem dzīves apstākļiem (Civillikuma 179. pants). Līdz ar to, visticamāk, ka izvairīties no uzturlīdzekļu parāda atmaksas nebūs iespējams. Jebkurā gadījumā konkrētajā situācijā varat konsultēties ar ģimenes tiesībās specializējušos juristu, kas, iepazinies ar lietas apstākļiem, varēs sniegt savu atzinumu par turpmāko rīcību. Savukārt par iespēju iesniegt pieprasījumu par saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar ārvalstī dzīvojošu bērnu, ja ir ierobežotas/liegtas tai likumīgi noteiktās saskarsmes tiesības ar ārvalstī dzīvojošu bērnu, aicinām interesēties Tieslietu ministrijas Tiesiskās sadarbības departamentā. Vairāk informācijas pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapas sadaļā “Ja bērns aizvests no Latvijas uz ārvalsti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas