E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10564
Lasīšanai: 3 minūtes

Reģistrācija par PVN maksātāju, ja saņem ES naudu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2016
Natālija

Vai SIA (MUN maksātājam) jāreģistrējas par PVN maksātāju, ja saņēma atbalsta summu no ES fondiem ar LIAA palīdzību?

A
atbild:
02. novembrī, 2016

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 5. panta otrajā daļā ir noteikts, ka ar mikrouzņēmumu nodokli tiek aplikts mikrouzņēmuma taksācijas perioda apgrozījums.

Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1. panta 5. punktā noteikto apgrozījums ir mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumi.

Vispārīgie noteikumi nodokļa maksātāja reģistrācijai VID pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) maksātāju reģistrā ir noteikti Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. pantā.

Atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. panta pirmajai daļai nodokļa maksātājs reģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā pirms tas:

1) veic ar nodokli apliekamos darījumus;

2) saņem tādus pakalpojumus iekšzemē, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar šā likuma 19. panta pirmo daļu;

3) sniedz tādus pakalpojumus, kuru sniegšanas vieta saskaņā ar šā likuma 19. panta pirmo daļu ir cita dalībvalsts un attiecībā uz kuriem par nodokļa samaksu ir atbildīgs pakalpojumu saņēmējs.

Pievienotās vērtība nodokļa likuma 57. panta pirmā daļa nosaka, ja nereģistrēts nodokļa maksātājs veicis preču iegādi Eiropas Savienības teritorijā un ja šo preču kopējā vērtība bez nodokļa kārtējā kalendāra gadā sasniedz vai pārsniedz 10 000 eiro, nodokļa maksātājs līdz tam taksācijas periodam sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam, kad ir sasniegts vai pārsniegts šajā likumā noteiktais reģistrācijas slieksnis – 10 000 eiro –, iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam šā likuma 66. panta pirmajā daļā minēto reģistrācijas iesniegumu.

Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5. panta pirmo daļu ar nodokli apliekamie darījumi ir šādi saimnieciskās darbības ietvaros iekšzemē veikti darījumi:

1) preču piegāde (tai skaitā preču piegāde Eiropas Savienības teritorijā un preču eksports) par atlīdzību;

2) pakalpojumu sniegšana par atlīdzību;

3) preču iegāde Eiropas Savienības teritorijā par atlīdzību.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59. panta pirmā daļa nosaka, ka iekšzemes nodokļa maksātājs ir tiesīgs nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā, ja tā veikto ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi 50 000 eiro.

Tādējādi neatkarīgi no Eiropas Savienības fondu piešķirtā finansējuma Pievienotās vērtības nodokļa likums nosaka iekšzemes nodokļu maksātajiem izvēli reģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā pirms apliekamo darījumu uzsākšanas vai tad, kad tā veikto ar PVN apliekamo darījumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā pārsniedz 50 000 eiro, ja neizpildās Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. panta pirmās daļas 2., 3. punktā, kā arī 57. panta pirmajā daļā minētie nosacījumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas