E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10559
Lasīšanai: 5 minūtes

Ja dzīvokļu īpašnieku vairākums nevēlas, māju neremontē

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2016
Baiba

Dzīvoju laukos daudzdzīvokļu mājā, kurā dzīvokļi ir privatizēti un māja nodota dzīvokļu īpašniekiem. Ir kopsapulcē iecelts mājas vecākais, bet nav mājas pārvaldnieka, kas organizētu mājas apsaimniekošanu. Mājai jau ir 37 gadi, un tajā nepieciešams ieguldīt naudu – ir jāmaina jumts, kas vietām tek, un jāremontē izdrupušās starppaneļu šuves. Jumta dēļ tiek bojāta visa māja, caur izdrupušajām starppaneļu šuvēm sūcas cauri ūdens. Mana dzīvokļa divu istabu sienas lietus laikā šī iemesla dēļ noplūst ar ūdeni visā sienas garumā un ilgi nežūst. Virtuves siena, kas ir mājas gala siena, arī ir slapja, pelē. Šādā dzīvoklī uzturēties jau ir veselībai bīstami. Sameklēju vairākas firmas, kas sniedz pakalpojumu: bojāto starppaneļu šuvju vecā pildījuma izņemšana un šuvju hermetizācija. Esam uzkrājuši apsaimniekošanas naudu, ik mēnesi veicot maksājumus, tāpēc ir kopīgā nauda, lai veiktu šādu darbu. Kad mājas kopsapulcē runāju par paneļu šuvju remontu, atbilde bija – tas nav svarīgi, mums nevajag un nobalsoja pret. Tagad man atliek mājas kopīpašumu labot par saviem līdzekļiem, jo esmu bezizejas situācijā. Ko man darīt? Vai tiešām visos gadījumos vajag dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmumu? Māja bruks kopā, no 20 dzīvokļu īpašniekiem 9 nobalsos, ka māja jāglābj, bet 11, ka nē, un māja sabruks. Vai tiešām tāds ir Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma mērķis atļaut sabrukt daudzdzīvokļu mājām? Diemžēl uz dzīvokļu īpašnieku apziņas līmeni cerēt ir velti, jo lielākā daļa īpašnieku neredz tālāk par sava dzīvokļa robežām un neapzinās sevi kā visas daudzdzīvokļu mājas īpašniekiem. Droši vien saņemšu atbildi – tā ir jūsu – visu dzīvokļu īpašnieku – atbildība un problēma. Bet kā lai piespiež kaimiņu pildīt savus pienākumus un mainīt viņa domāšanu? Laukos nav firmu, kas varētu uzņemties māju pārvaldīšanu, pašvaldība arī nevēlas to uzņemties, un tā nav pašvaldības funkcija. Un, ja notiks balsošana, tad lielākā daļa mājas iedzīvotāju pateiks, ka viņiem neko nevajag – ne apsaimniekotāju, ne jaunu jumtu.

A
atbild:
19. oktobrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļa īpašuma likumā ir noteikts, ka lēmumus par kopīpašuma apsaimniekošanu var pieņemt dzīvokļu īpašnieku kopība ar 50% plus vienu balsi, tātad – ar balsu vairākumu.

 “Diemžēl dzīvokļu īpašnieku viedokļi ir dažādi, un tā ir liela problēma,” atzīst Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Īstenībā to ir radījusi likuma izstrādātāja – Ekonomikas ministrija, dodot tiesības par svarīgiem daudzdzīvokļu  mājas  remontiem (kas nozīmē arī šā nekustamā īpašuma saglabāšanu un pasargāšanu no bojāejas) pieņemt emocionālus, ne profesionālus, uz faktiem un aprēķiniem balstītus  konstruktīvus lēmumus. Ar likumu vajadzēja būt noteiktam, ka mājas pārvaldnieks pieņem stingri reglamentētus lēmumus, kas saistīti ar dzīvojamās mājas uzturēšanu un vismaz tehniskā stāvokļa saglabāšanu.

Minētā dzīvokļa īpašniece faktiski ir nonākusi ķīlnieces lomā, jo pārliecināt pārējos mājas iedzīvotājus par remonta nepieciešamību faktiski būs neiespējami. Pat ja viņa vēlētos nodibināt dzīvokļu īpašnieku biedrību un uzņemtos mājas apsaimniekošanu, visticamāk, tas nebūtu iespējams, jo atkal “par” nenobalsos dzīvokļu īpašnieku vairākums. Tas nozīmē, ka cīnīties par remontu nav lielas jēgas, jo pozitīva iznākuma nebūs. Kas atliek? Vai nu samierināties ar esošo situāciju (kas reālo apstākļu dēļ faktiski nav iespējams), vai mukt projām no šīs mājas. Ja īpašniece pati ieguldīs naudu kopīpašuma daļas remontā, viņai būs ļoti grūti izlietotās naudas daļu atgūt no pārējiem īpašniekiem. To var izdarīt tikai tiesas ceļā, iesniedzot prasību par tēriņu atgūšanu no ikviena dzīvokļu īpašnieka, kurš nav piekritis veikt obligāti nepieciešamo remontu un samaksāt savu daļu. Bet tas būs ļoti sarežģīts un ilgstošs process.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas