E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10539
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
4
4

Par atteikšanos no aizbildņa pienākuma pildīšanas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2016
I

Labdien, esmu aizbildne bērnam, bet, tā kā visa ģimene netiekam galā ar bērnu, tad nu sākam aizdomāties par atteikšanos. Kas tādā gadījumā ir, un cik ilgs process? Kur nonāk bērns  – internātskolā vai bērnunamā, bērnam 13 gadi.

A
atbild:
19. oktobrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Aija Blūma, Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta referente

Ar jautājumu LV portāls vērsās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI), kuras kompetencē atbilstoši Bāriņtiesu likumā un Latvijas Republikas Civillikumā noteiktajam ietilpst aizbildnības uzraudzība un nepieciešamības gadījumā dod aizbildnim attiecīgus norādījumus bērna interešu nodrošināšanai.

Kā LV portālam norādīja VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta referente Aija Blūma, par aizbildņa atlaišanu/atcelšanu no aizbildņa pienākumu pildīšanas bāriņtiesa lemj, tikai pastāvot objektīviem un pamatotiem iemesliem. Ievērojot minēto, inspekcijas ieskatā, primāri nepieciešams vērtēt, vai aizbildnībā esošajam bērnam un aizbildnim tikusi nodrošināta visa iespējamā palīdzība izveidojušās problēmsituācijas risināšanai. Tātad aizbildnim primāri nepieciešams vērsties savas pašvaldības bāriņtiesā, lai pēc būtības risinātu izveidojušos problēmsituāciju.

Proti, bāriņtiesa savas kompetences ietvaros var iesaistīties nepieciešamā atbalsta bērna interešu nodrošināšanai organizēšanā. Piemēram, informēt sociālo dienestu par izveidojušos problēmsituāciju, lūdzot sniegt nepieciešamo palīdzību; izsniegt norīkojumu bezmaksas psiholoģiskās palīdzības nodrošināšanā aizbildnībā esošajam bērnam un aizbildnim Valsts programmas bērna un ģimenes stāvokļa uzlabošanai ietvaros utt.

Papildus VBTAI informē, ka no šā gada 3. oktobra inspekcijā projekta "Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē" ietvaros bērna likumiskais pārstāvis (vecāks; aizbildnis; aprūpes iestādes vadītājs; bāriņtiesa, ja bērns ievietots audžuģimenē) var pieteikties konsultācijām un atbalsta programmas izstrādei bērniem ar uzvedības traucējumiem un saskarsmes problēmām. Konsultatīvā nodaļa atrodas Ventspils ielā 53, Rīgā, kontakttālrunis uzziņām 67359129. Papildus informācija pieejama VBTAI mājaslapas sadaļā “ESF projekts – Konsultatīvā nodaļa”.  Savukārt gadījumā, ja bāriņtiesa lemj par aizbildņa atlaišanu/atcelšanu, bērnam nodrošināma ārpusģimenes aprūpe pie cita aizbildņa, audžuģimenē vai bērnu aprūpes iestādē.     

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas