E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10529
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

No bērna 1,5 gada līdz 2 gadu vecumam pabalsts 42,69 eiro

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2016
Inta

Sveiki! Mana darbnespējas lapa sakarā ar bērna piedzimšanu beidzās 06.12.2015. 07.12.2015. man būtu jāstājas darbā, bet es iesniedzu darbā iesniegumu par bērna kopšanas atvaļinājumu. Jautājums - līdz kuram datumam es drīkstu izmantot šo atvaļinājumu, ja neplānoju to dalīt? Kādus un cik lielus pabalstus es saņemšu periodā, kad bērnam jau būs pusotrs gads un man vēl pienākas kopšanas atvaļinājums?

A
atbild:
17. oktobrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 156. pants  paredz ikvienam darbiniekam tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu.  Atvaļinājuma ilgums ir 1,5 gadi, un to darbinieks var pieprasīt jebkurā laikā, kamēr bērns sasniedz 8 gadu vecumu. Darbiniekam ir tiesības izvēlēties bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, sadalot to pa daļām, vai uzreiz izmantot to pilnībā. Darbiniekam ir pienākums 1 mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Tātad darba devēja piešķirtais atvaļinājums, ja to pieprasījāt uz visu – 1,5 gada periodu, beigsies 2017. gada jūnijā. Ja darbā vēlaties atgriezties ātrāk, pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām, par to ar darba devēju ir jāvienojas. Tā nosaka Darba likuma 156. pants.

Ja saņemat vecāku pabalstu, ko maksā vienam no vecākiem – līdz bērna viena gada vecumam vai līdz 1,5 gada vecumam (kādu pabalsta saņemšanas periodu esat izvēlējušies), tad jāzina, ka strādājošam vecākam šo pabalstu izmaksā tikai 30% apmērā.

Līdz bērna 1,5 gada vecumam tiek maksāts arī bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro mēnesī. No bērna 1,5 gada vecuma līdz 2 gadu vecumam arī tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts, tikai tā apmērs ir daudz mazāks  - 42,69 eiro mēnesī.

Bērna kopšanas pabalsti tiek maksāti neatkarīgi no tā, vai vecāks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai strādā.

No bērna viena gada vecuma tiek maksāts ģimenes valsts pabalsts. Pabalsts par pirmo bērnu ģimenē ir 11,38 eiro mēnesī, par otro bērnu 22,76 eiro, par trešo un nākamajiem bērniem 34,14 eiro.

Tātad par bērna kopšanas atvaļinājuma periodu Jums ir jārunā ar savu darba devēju, jānoskaidro, līdz kuram datumam tas ir piešķirts, un jāvienojas par korekcijām, ja tādas ir nepieciešamas.

Savukārt informāciju par pabalstiem katram konkrētā situācijā ieteicams noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Saziņas iespējas ir dažādas, tajā skaitā – elektroniski.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas