E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10501
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Saimnieciskā darbība - darījumu kritēriji

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2016
Anna

Labdien. Man ir jautājumi par preču (manā gadījuma gleznu un zīmējumu (tas ir mans hobijs)) pārdošanu internetā uz ārzemēm. Un jautājumi ir tādi: vai man ir jāsaņem kaut kādas izziņas no valsts iestādēm par darbu autortiesībām vai vispār kādas izziņas? Un, ja es atveru interneta veikalu (piemēram, etsy.com bazē) vai man ir jāreģistrē to valsts ienākuma dienestā (ja ienākumi no pārdošanas būs kā papildus ienākumi nelielā apmērā)?

A
atbild:
26. oktobrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

No situācijas izklāsta secināms, ka atsevišķa atļauja nav nepieciešama. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) atļauja gleznas izvešanai ir nepieciešama, lai izvestu par 50 gadiem vecāku gleznu, kas nepieder tās autoram, un vienlaikus gleznas vērtība pārsniedz 426 eiro (vērtību šai gadījumā noteiks pārdošanas cena interneta veikalā).

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas kontaktinformācija: tālrunis 67229272; e-pasts: vkpai@mantojums.lv.

Kas attiecas uz nodokļiem, to piemērošana skatāma kopsakarā ar saimniecisko darbību, kas var būt jāreģistrē. Atbilstoši likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. pantā noteiktajam fiziskās personas darbību kvalificē kā saimniecisko darbību, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

1) darījumu regularitāte un sistemātiskums – trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados;
2) ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas atbilstoši šā likuma 9. panta pirmās daļas 19.2 punktam;
3) darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Informācija par nodokļiem fiziskai personai atrodama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā sadaļā „Saimnieciskās darbības veicēji”.

Ienākumu guvējam konkrēti par sevi ir jāinteresējas VID, vai nerodas pienākums maksāt nodokļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas