E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10495
Lasīšanai: 2 minūtes

Aizvietojot citu darbinieku, piemaksu nosaka no aizvietotāja algas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2016
Laila Jansone

Strādāju valsts pārvaldes iestādē un uz mani ir attiecināmas Atlīdzības likuma normas. Vasarās atvaļinājuma laikā vienmēr aizvietoju augstākstāvošu darbinieku, uzņemoties viņa darba pienākumus un atbildību. Likuma 14. pants paredz, ka man par aizvietošanu var maksāt piemaksu līdz 30% apmērā no man noteiktās algas. Sakiet, kāda ir bijusi likumdevēja griba noteikt šādu kārtību? Ja darbinieks uzņemas pildīt augstākstāvoša darbinieka (kuram parasti ir arī lielāks atalgojums) pienākumus, tad viņam loģiski vajadzētu saņemt arī attiecīgi piemaksu, kas tiek aprēķināta no aizvietotā darbinieka algas. Taču ir pretēji. Atbildība lielāka, pienākumu vairāk, bet samaksa par atbildību ir zemāka.

A
atbild:
11. oktobrī, 2016
Finanšu ministrija
Maija Straupmane, Komunikācijas departamenta direktora vietniece

Atbilstoši Atlīdzības likuma 14. panta pirmajai daļai amatpersona (darbinieks) saņem piemaksu ne vairāk kā 30% apmērā no tai noteiktās mēnešalgas, ja papildus saviem tiešajiem amata (darba, dienesta) pienākumiem aizvieto prombūtnē esošu amatpersonu (darbinieku), pilda vakanta amata (dienesta, darba) pienākumus vai papildus amata aprakstā noteiktajiem pienākumiem pilda vēl citus pienākumus.

Visas Atlīdzības likumā paredzētās piemaksas tiek aprēķinātas no konkrētai amatpersonai (darbiniekam) ar rīkojumu vai darba līgumā noteiktās mēnešalgas. Jānorāda, ka analoģiska pieeja piemaksu noteikšanā ir noteikta arī Darba likumā – noteikts piemaksas % apmērs no darbiniekam noteiktās stundas vai algas likmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas